Головна Новини Агрохолдинг «Мрія» відновив контроль над 10 компаніями із сукупним земельним банком...

Агрохолдинг «Мрія» відновив контроль над 10 компаніями із сукупним земельним банком 5 тис. га

Агрохолдингу «Мрія» повернуто корпоративні права 10 юридичних осіб та їх земельні активи в розмірі 5 тис. га. Відповідне рішення прийнято Комісією при Міністерстві юстиції України з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації на підставі Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» та Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Відповідним наказом Міністерства юстиції України були скасовані незаконні реєстраційні дії щодо цих компаній в Державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Корпоративні права вищевказаних компаній були незаконним шляхом переоформлені попереднім менеджментом «Мрії» на сторонніх фізичних осіб, які не пов’язані з Агрохолдингом. У подальшому, незаконними власниками підприємств було змінено склад їх учасників (власників), змінено керівництво, ініційовано процедури ліквідації, а також розірвання договорів оренди земельних паїв та їх переоформлення на інших юросіб.

«Попередніми власниками компанії на момент дефолту були незаконно виведені кілька десятків юридичних осіб, на яких було оформлено понад 1000 одиниць техніки та договори оренди близько 60 тис. га, – говорить директор юридичного департаменту Агрохолдингу «Мрія» Сергій Ігнатовський. – І за більш ніж 2 роки, що тривають кримінальні розслідування і судові розгляди, це – перша реальна дія з боку держави, спрямована на захист прав іноземних інвесторів і повернення вкраденого у них майна».

«Комісія Мін’юсту врятувала від рейдерського захоплення компанію, інвестори якої вклали в українську економіку понад 30 мільярдів гривень. Мін’юст повернув власність інвесторам із США, Франції, Німеччини та Італії, які вкладали кошти в агрохолдинг «Мрія». Уявіть масштаби і важливість компанії, в яку зарубіжні кредитори інвестували фактично 25% від всіх іноземних вкладень в Україну у 2016 році! Міністерство юстиції максимально оперативно розглянуло скарги по захопленню агрохолдингу «Мрія». Було скасовано понад 4000 неправомірних реєстраційних дій та повернуто майно законним власникам», – підкреслив заступник Міністра юстиції Павло Мороз.

Зокрема, Агрохолдингу «Мрія» було повернуто корпоративні права таких юридичних осіб: ТОВ «Новагріс», ТОВ «Агропродукт 2», ПАП «Колос» (Тернопільська область), ТОВ «Агроніка-1», ТОВ «Слобідка Смотрицька», ТОВ «Жищинці», ТОВ «Баркософт Агро 2» (Хмельницька область), ПП «Агро-Віта», ТОВ «Іване-Золоте» (Івано-Франківська область), ТОВ «Промінь-Агро» (Чернівецька область).

«Подальшим розслідуванням справи займаються правоохоронні органи, сподіваюся, вони будуть такими ж професійними, оперативними і керуватимуться виключно законом. Адже держава повинна гарантувати недоторканність права власності. Саме гарантії держави є запорукою довіри до країни, розвитку економіки та добробуту кожного українця відповідно. Нагадаю, що Мін’юст активно брав участь у розробці Антирейдерського закону, 30 новел якого унеможливлюють застосування левової частки рейдерських схем. Зараз закон доводить свою ефективність», – підсумував Павло Мороз.