Головна Новини “Авторитет”, який поширював злочинний вплив та збував наркотики в Чортківському СІЗО, постане...

“Авторитет”, який поширював злочинний вплив та збував наркотики в Чортківському СІЗО, постане перед судом

29-річний уродженець Криму відбуває покарання за вчинене на замовлення умисне вбивство. У Чортківській установі відбування покарань, що на Тернопільщині, чоловік поширював так звані «злодійські традиції», закликав інших ув’язнених порушувати встановлені правила поведінки та позиціонував себе одним із так званих «смотрящих» за окремими дільницями виправної установи.

Впродовж кількох місяців працівники управління стратегічних розслідувань спільно зі слідчими Нацполіції області документували злочинну діяльність засудженого.

За словами начальника управління стратегічних розслідувань Василя Джиджори, підозрюваний, використовуючи свої можливості, шляхом контролю над засудженими, налагодив в місцях позбавлення волі надходження наркотичних засобів та інших заборонених речей й предметів. Дана особа відповідала і за азартні ігри, які проводилися на території колонії між ув’язненими.

«Одним із ключових «напрямків», за які відповідав «авторитет», був збір коштів з так званої «гри», де призовим фондом ставали заборонені в установі предмети та наркотики. Контролював він і “чорну бухгалтерію”. Маючи всю інформацію про боржників із числа засуджених, він вибивав гроші і з них, і з їхніх родичів на волі», – розповів Василь Джиджора.

У ході слідства поліцейські встановили, що для легалізації отриманих від злочинної діяльності коштів «авторитет» використовував банківську картку раніше судимої мешканки Тернопільщини. Серед його спільників був і засуджений за умисні тяжкі тілесні ушкодження 27-річний так званий «смотрящий» за виправною установою.

З метою недопущення продовження поширення злочинного впливу підозрюваного  перевели у слідчий ізолятор іншої області. Обвинувальний акт згідно з ч. 2 ст. 255-1(встановлення та поширення злочинного впливу в установі відбування покарань) та ч. 2 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу слідчі Головного управління Нацполіції скерували до суду.