Головна Новини Історію Чорткова продадуть з молотка

Історію Чорткова продадуть з молотка

Четвертого вересня в Чорткові відбудеться другий в його 500-літній історії мистецький аукціон. Виручені гроші спрямують на підтримку Збройних сил України.

З молотка продаватиметься один лот – три книжки історії Чорткова авторства уродженця Білої на Чортківщині, письменника, журналіста, педагога, редактора, краєзнавця Петра Федоришина. Це тритомне видання («Світло і тіні чортківських замків», 2019; «Таємниці скарбів Садовських», 2021; «У круговерті часу», 2022) видрукуване в одному примірнику преміум-класу – на папері високої якості, в шкіряній оправі, вишукано оформленій металевими гербами всіх власників Чорткова. Проте головна цінність ексклюзивного фоліанту не в коштовній поліграфії, а в інформаційних, змістових родзинках, що не ввійшли в тиражовані томи, пише Чортків Сіті.

«Щоби зробити це видання унікальним, я приберіг для нього багато цікавих епізодів із історії Чорткова, яких немає в основному її варіанті, тобто в трьох томах, – пояснює Петро Степанович. – Наприклад, у тиражованому виданні я розповідав про колекцію портретів Гієроніма Садовського, але не сказав, який із них слугував для підглядання і прослуховування кімнати, де гралися діти власників маєтку чи збиралися гості. Цей портрет із вирізаними очима нині зберігається у фондах Львівського історичного музею.

В ексклюзивному виданні знайдете відповіді на запитання, чому художник Леопольд Левицький хотів покінчити життя самогубством; чому годинник на вежі міської ратуші стояв дев’ять років і ніхто не хотів його ремонтувати, та багато іншого цікавого. Вважав, що той, хто придбає ці книжки, має мати доступ до ексклюзивної інформації».

Автор: Василь Бурма

Аукціон стане знаковою, символічною подією в історії Чорткова, другим за 500 років продажем із молотка мистецьких цінностей. Перший, за словами Петра Федоришина, провів у 1891 році тодішній бургомістр Людвіг Носс, продавши частину колекції останнього власника Чорткова Гієроніма Садовського після того, як експертна комісія забрала найцінніші у львівські музеї і фонди.

Найдорожчим лотом на чортківському розпродажі з молотка мистецьких старожитностей тоді стала монетарня останнього польського короля Станіслава. Вона дісталася Подільському рільничому синдикату в Чорткові (див. с. 945 книжки П.Федоришина «Таємниці скарбів Садовських»), який містився у щойно збудованій окружній цісарсько-королівській скарбниці (казначействі). Монетарня експонувалася у фойє установи. А в 1927 році її забрали в Національний заклад імені Оссолінських у Вроцлаві, де вона зберігається досі. Саму будівлю казначейства спалили москалі, відступаючи в 1941 році.

Монетарня, на котрій король Станіслав карбував останні польські таляри, обійшлася тоді аграріям майже в десять тисяч крон. Сума досить таки велика, майже восьмирічна зарплата тодішнього висококваліфікованого робітника. Саме тому на аукціоні-2022 стартова ціна ексклюзивного видання історії Чорткова становитиме десять тисяч гривень із кроком у дві тисячі.

«Символічна прив’язка до першого аукціону – данина цьому історичному факту, – наголошує Петро Федоришин, – а також повага до Гієроніма Садовського та Людвіга Носса. Перший зробив місто відомим, другий – красивим. Це місток між минулим і нинішнім. Усі виручені від продажу видання гроші буде передано на потреби Збройних сил України».

Фоліант виставлять на аукціон зі спеціальною підставкою для його зберігання і читання, виготовленою за ескізом Петра Федоришина з вільхи й клена, що виросли на його батьківщині. В різьбі підставки автор втілив ідею культури України як частини європейської цивілізації, вдало поєднавши елементи античної й національної ідентичності. Тому й древньогрецький бог часу Хронос тримає руку на годиннику в обрамленні калини – українського національного символу. І вся ця конструкція тримається на плечах атлантів – зменшених копіях тих, що на Львівському будинку вчених.

Василь Бурма

Перефразований великим німецьким письменником Гете латинський вислів «О мить, зупинись!» можна легко зреалізувати, натиснувши на кнопку годинника. Автор унікального видання історії Чорткова подбав, аби той, хто читатиме його дослідження, зміг за допомогою бога Хроноса зупинити час – найцінніше з того, що людина витрачає найлегковажніше…

У самому оформленні палітурок, за словами автора, поєднано два мистецькі стилі – нинішній просторово-модерний та бароковий, що проглядається в давніх гербах чортківських власників.

Аукціон відбуватиметься наживо і онлайн у Чорткові 4 вересня на майдані перед міською радою. Початок о 15-й годині 15 хвилин. Вестиме торги народний артист України Гриць Драпак. Ознайомлення з лотом і початок реєстрації учасників аукціону розпочнеться о 14-й годині 30 хвилин у фоє приміщення міської ради. Для реєстрації не потрібні жодні документи, учасники отримають лише номерки. Якщо ціна не досягне резервної й видання не продасться, автор виставить його на одному з європейських аукціонів.

Також цього дня, у рамках відзначення 500-річчя Чорткова, відбудеться, окрім низки важливих заходів, продаж спеціально випущеної поштівки із репродукціями старих світлин архітектурних пам’яток міста й вітанням його голови Володимира Шматька. Лише протягом одного дня — 4 вересня — листівка буде погашена печаткою Гієроніма Садовського, унікальним за композицією предметом сфрагістики, що зберігається у фондах Львівського історичного музею. Погашення відбудеться під час реєстрації учасників аукціону.

Маємо надію, що ексклюзивний примірник історії Чорткова, котрий, без сумніву, стане згодом раритетом, залишиться вдома. Адже у місті є чимало бізнесменів, яким не байдужа його історія. Власнику фоліанта буде видана автором книжки спеціальна грамота, вміщена на першій сторінці видання.

Ліля КОСТИШИН