Головна Новини Інформація про те, що не працює обласна дитяча поліклініка, виявилася фейком

Інформація про те, що не працює обласна дитяча поліклініка, виявилася фейком

Повідомлення про те, що поліклінічне відділення обласної дитячої лікарні з 13 листопада призупиняє діяльність з надання високоспеціалізованої третинної амбулаторної допомоги, з’явилося в тернопільських ЗМІ. У оголошенні, яке написане начебто від імені адміністрації лікарні, пояснено, що такі зміни зумовлені тим, що обласну дитячу лікарню, згідно з розпорядженням міністра охорони здоров’я Максима Степанова, внесли у список медичних закладів, що призначені для госпіталізації пацієнтів з коронавірусом. До речі, подібного оголошення ми не знайшли ні на офіційному сайті лікарні, ні на її сторінці у Фейсбуці, на якій практично щодня з’являються нові дописи.

Невідомо про це оголошення і начальниці обласного управління охорони здоров’я Ользі Ярмоленко, інформує сайт Терміново. Про нього вона дізналася з інтернету. – Я відправила нашу головну спеціалістку, щоб вона розібралася з цією ситуацією, – каже посадовиця. – Не знаю нічого про це оголошення. Хто його дав? Головний лікар і начмед мене проінформували, що медзаклад працює відповідно до умов помаранчевої зони. Поліклінічне відділення обласної дитячої лікарні працює і приймає хворих, але тільки за електронними направленнями від сімейних лікарів. – У поліклініці не приймаємо ковідних хворих та пацієнтів з температурою і ознаками гострого респіраторного захворювання, – зазначає пані Філюк. – У нас прийом проводять вузькі спеціалісти – це неврологи, ортопеди, хірурги, загалом 24 спеціальності. А вся невідкладна допомога надається у приймальному відділенні та травмпункті. Стаціонар, а це 24 відділення, працює на ургентну допомогу – це невідкладні операції, травми після ДТП, опіки, гостра неврологічна ситуація, ортопедія, травматологія, лор, щелепно-лицева хірургія, нейрохірургія. Усі ці пацієнти йдуть до нас.

Місць немає, як зробити окремий потік хворих досі не визначили Обласна дитяча лікарня завантажена пацієнтами і Алла Філюк вважає не зовсім правильним розглядати її ще й як заклад, який лікуватиме хворих з COVID-19. Тим більше, що у Тернополі на базі міської дитячої лікарні є повноцінне інфекційне відділення і воно наразі на завантажене.

– У нас завжди була перевантажена лікарня, тому що у нас хороші спеціалісти, хороша діагностика, – каже заступниця головного лікаря обласної дитячої лікарні. – Очевидно в цій ситуації, яка склалася із захворюваністю на COVID-19, включили і нашу лікарню у цей список. Але я вважаю, що це не зовсім правильно, тому що до нас щодня поступає до 200 пацієнтів. Ми ж абсолютно все на себе взяли – від голови до ніг: і зуби, щелепно-лицева хірургія, хірургія, неврологія, нефрологія, травматологія, всі недоношені новонароджені, – все це сконцентровано тут, в одній лікарні.

Як працюватиме лікарня з ковідними хворими, тут наразі не знають. Тай до такого повороту не готові. – У нас один єдиний корпус, ми ж не маємо окремого корпусу, який можна розділити, – розповідає пані Філюк. – Побачимо, як будуть розгортатися події. Місця у нас нема. Для таких пацієнтів має бути виділений окремий корпус. Має бути окремий потік хворих, окреме приймальне відділення. Не можуть іти хворі з температурою разом з іншими, тим більше, що це висококонтагіозна небезпечна інфекція. Будемо бачити по ситуації. Якщо інфекційне відділення буде перезавантажене, а воно ж виконує функцію і обласного інфекційного, тоді будемо змушені корегувати і вирішувати ситуацію.

Будемо шукати в педіатричному відділенні місця, щоб окремо відділити таких хворих, щоб вони були далі від всіх інших. Насамперед в резерв – лікарні, далі – стадіони

Як повідомила начальниця обласного управління охорони здоров’я Ольга Ярмоленко, наразі з дітьми хворими на COVID-19 справляється інфекційне відділення міської дитячої лікарні. А обласна дитяча лікарня внесена в резервний список. – На сьогодні в Тернопільській області 11 дітей, хворих на СOVID-19 і 10 з підозрами, а у відділенні 55 ліжок. Так що місць вистачає, – констатує чиновниця. – Але ми працюємо на перспективу, бо нам сказали готуватися, стадіони розгортати. Тому ми спочатку розглядаємо медзаклади, де є медпрацівники та всі умови.