Головна Новини Інформація про найдорожчий тариф на воду в Тернополі виявилась фейком

Інформація про найдорожчий тариф на воду в Тернополі виявилась фейком

Для Тернополя тариф на водопостачання становить 36,70 грн. Ця сума – середній тариф по Україні. Тарифи розміщено тут. Про це повідомила Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. За даними Нацкомісії, при встановленні тарифу, також враховується специфіка кожного регіону та конкретного комунального підприємства.

Хто встановлює тариф?

Встановлює тарифи на централізоване водопостачання і водовідведення ще з 2010 року центральний орган виконавчої влади — Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Відтоді саме вона, а не міські ради, щорічно затверджує тарифи для 60 найбільших водоканалів України, зокрема і КП «Тернопільводоканал».

Тариф у Тернополі та інших містах

Нацкомісія затвердила на 2022 рік тарифи для усіх власних ліцензіатів (водоканалів). Вони коливаються від 18,30 грн до 65,56 грн за кубометр. Для Тернополя вартість послуг становить 36,70 грн. Для прикладу, в Умані тариф складає 57,50 гривні, у Павлограді – 53,70.

Чому у Тернополі не найнижчий тариф?

У Нацкомісії також пояснили, що середній тариф для Тернополя обумовлений специфікою міста. Наприклад, для тернополян вода подається лише з підземних водозаборів, виключно зі свердловин і повністю відповідає усім вимогам до призначеної для споживання питної води. Це збільшує витрати «Тернопільводоканалу» на електроенергію. Ця вода на шляху до осель тернополян долає кілька етапів, на кожному з яких потрібне електроживлення — для підняття води з артезіанських свердловин, перекачування з водозаборів у місто тощо.

Тобто, фактично половина тарифу припадає на вартість електроенергії. Натомість більшість водоканалів інших обласних центрів використовують поверхневі води. Ті ж Чернівці й Івано-Франківськ, а також Київ, Черкаси, Кропивницький та інші беруть воду з річок, тому витрат на підняття води з глибини уникають.

Про абонентську плату

Щодо абонентської плати, що з’явилася у платіжках тернополян окремим рядком, у Нацкомісії пояснили, що це сума впродовж попередніх років сумувалася у собівартості послуг. Тепер же собівартість послуг на цю суму абонентської плати зменшено, і виведено окремим рядком в платіжках на виконання Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Тобто, додаткової плати немає. Лише загальну суму розбито на дві окремі платіжки.