Головна Новини Ім’ям видатного вченого з Тернополя назвали одну з зірок Чумацького Шляху

Ім’ям видатного вченого з Тернополя назвали одну з зірок Чумацького Шляху

Такий незвичний подарунок професору Івану Сміяну зробив університет з нагоди 90-літнього ювілею науковця. Під час святкування сертифікат на власну зірку вручили професору.

З-під пера тернополянина вийшли більше 700 наукових праць та досліджень в галузі педіатрії, 32 книг спогадів. Імя вченого увійшло до книги «2000 найвидатніших людей століття», виданої в Інтернаціональному біографічному центрі в Кембриджі.

В 2009 році на честь 80-річчя Івана Сміяна Тернопільський державний медичний університет, якому він віддав 35 років свого життя, організував Всеукраїнську конференцію на тему «Педіатрія сьогодення і майбутнього». Не відступили від традицій святкування і в цьому році – провівши Всеукраїнську конференцію, на якій висвітлювали питання традицій та інновацій в педіатрії.

Привітати ювіляра завітав і міський голова Сергій Надал, який відзначив чималий внесок вченого у розвитку сучасної педіатрії та подякував відомому тернополянину за приклад для багатьох поколінь медиків та науковців. Також мер вручив Івану Сміяну Почесну відзнаку міського голови.

Варто додати, що в Тернополі існує своя Алея зірок, яку започаткували 28 серпня 2011 року під час святкування Дня міста. Щороку на алеї зявляються нові імена тернополян, які внесли вагомий внесок у розвиток міста. Зокрема, бронзовою зіркою відзначили Ігоря Герету, Анатолія Горчинського, Бориса Демківа, Івана Марчука, Олену Підгрушну, Лесю Романчук, Василя Бурму, Андрія Підлужного, Василя Ярмуша та інших.