Головна Новини Із 1627 померлих, 21 особа була повністю вакцинована: епідеміолог пояснив чому

Із 1627 померлих, 21 особа була повністю вакцинована: епідеміолог пояснив чому

коронавірус

Тернопільський епідеміолог Володимир Паничев розповів, що на Тернопільщині з кожним днем покращуєть епідситуація щодо поширення коронавірусної інфекції. Притому, що найкращою вона є в самому обласному центрі. Епідеміолог каже така ситація склалася в першу чергу завдяки вакцинації, адже в Тернополі значно більше людей вакцинувалися, ніж вцілому по області. Зокрема, по області двома дозами вакцинувалися 32%, в обласному центрі – майже 45%, а одну дозу отримали 52% тернополян.


Водночас епідеміолог каже, що зниження захворюваності, на жаль, не призводить до зниження рівня летальності. Щодня в області реєструють 5-7 випадків смертей від COVID-19.


“Минулого тижня помер 60-річний чоловік, який був двічі вакцинований. Цьогоріч від ковіду померли 1627 людей. Серед них 21 особа була вакцинована. Це свідчить про те, що на кожен 77 випадок припадає один повністю вакцинованої людини. Тобто, навіть такі цифри засвідчують високу ефективність вакцинації”, – повідомив пан Володимир.


Епідеміолог пояснив чому все ж таки помирають вакциновані люди. Нагадаємо клінічна ефективнысть вакцин ніколи не сягає 100%.


“Також варто повідомити, що є люди, котрі реагують на вакцину певним чином, тобто в них або є недостатній рівень антитіл, або взагалі їх може не бути. Це так звані імуноскомпроментовані люди. Приблизно 5% серед населення апріорі не відреагують позитивно на щеплення. Також є люди, імунна система яких буде не здатною відреагувати на щеплення через те, що вони попередньо отримували імуносупресивне лікування і тому подібне. Через що в Україні вже дозволили додаткову імунізацію, яка розрахована саме на таких людей”.