Головна Новини Ігор Боднар з Заліщик виготовляє диво-писанки

Ігор Боднар з Заліщик виготовляє диво-писанки

Майстер уже кілька десятків років розписує яйця курей, гусей, страусів, перепілок, індиків і навіть папуг. І не лише сам творить великодню красу, а й досліджує традиції предків, своїх земляків, а також навчає писанкарству інших, проводячи численні майстер-класи, пише газета “Свобода”.

Пошуки надбань минулого набрали обертів…

Традиція писанки одвічно жила в Україні, відзначалася широким розмаїттям технік виконання. Писанкарство – одна з найдавніших галузей українського народного мистецтва, – каже майстер народної творчості з писанкарства і паперопластики Ігор Боднар, – своєрідний символ України, що сягає своїм корінням в потаємні доісторичні, дохристиянські язичеські часи. Кожен з елементів узору писанок сповнений свого змісту, значення, народжений уявою і віруваннями. У розмальовці писанок відображаються погляди людей, природа, таємничий довколишній світ. Масове писанкарство почало занепадати в Україні з початком наступу радянської влади на релігію. Це відбувалося одночасно зі знищенням церков, монастирів, забороною офіційно відзначати релігійні свята, нехтуванням споконвічними традиціями духовного життя, обрядами, звичаями.

З проголошенням незалежності Української держави заліщанин Ігор Боднар взявся за відродження писанкарства. В Заліщицькому районному будинку дитячої та юнацької творчості створив гурток писанкарства, який поставив за мету простежити традиції писанкарства в районі, освоїти майстерність виготовлення писанок і показати красу цього мистецтва людям.

Пошук розпочався з того, що перед Великодніми святами кожен гуртківець отримав своє перше завдання – принести з дому писанку чи крашанку, які традиційно є у кожній хаті. Крашанки принесли всі, а ось писанок не було. Лише кілька учнів принесли простенькі “мальованки”. Це коли на шкарлупку яйця наклеюють листочки конюшини, яйце фарбують, а листки після цього знімають. І пошуки надбань минулого набрали обертів…

Виготовив кілька тисяч писанок

Писанки Ігор Боднар за роки своєї творчості виготовив кілька тисяч великодніх яєць. Його писанки є в Канаді, США, Бразилії, у більшості країн Європи, навіть у  Південно-Африканській республіці.

Він зібрав колекцію писанок понад сорока різних майстрів. Створює картини з писанок та паперопластики. У ці дні виготовляє велику писанку разом з майстром-різьбярем зі Звиняча Ярославом Купчаком, яка стане прикрасою у центрі Заліщик.

Писанки воском пише. А також використовує якісні фарби і саморобні писачки, виготовлені з кулькових ручок.

Мистецтву писанкарства Ігор Боднар навчає діток з районного гуртка декоративно-ужиткового мистецтва  та відвідувачів недільної школи «До джерел народної скарбниці». Також проводив з дружиною Світланою, своїми вихованцями, волонтерами численні майстер-класи у художньому музеї у Тернополі, в обласному госпіталі для ветеранів, інвалідів війни, бійців АТО у Заліщиках. Нині, зважаючи на карантин, ділиться своїми навичками через Інтернет, консультує телефоном тих, хто хоче перейняти досвід майстра, долучитися до збереження надбань минулого для майбутніх поколінь.

Галина ВАНДЗЕЛЯК