Головна Новини ЄС дає 20 млн євро на об’їзну дорогу біля Тернополя

ЄС дає 20 млн євро на об’їзну дорогу біля Тернополя

За фінансового сприяння ЄС має розпочатися будівництво першої черги східної об’їзної дороги біля Тернополя. На ці роботи спрямовується 20 млн. євро, що еквівалентно 630 млн. гривень. Про це повідомляє національний прес-клуб “Українська перспектива”.

Як виглядатиме дорога?

Нова об’їзна дорога Тернополя буде мати 4 смуги руху та розподільчу смугу шириною не менше 13 м, що в майбутньому дозволить розширити її до 6 смуг руху при збільшенні інтенсивності руху.

Вона пролягатиме між населеними пунктами Шляхтинці та Смиківці і відповідатиме європейським стандартам. Нова дорога поєднає міжнародні автомобільні траси М-12 на ділянці Тернопіль – Хмельницький і М-19 на ділянці Тернопіль – Дубно та дозволить звільнити місто від транзитного транспорту, суттєво покращить екологічну ситуацію і безпеку руху в м. Тернопіль.

Перша черга матиме протяжність 8,6 км. Пропускна спроможність дороги становитиме 40 000 автомобілів на добу. У подальшому дорогу подовжать від дороги М-19 до дороги М-09 на ділянці Тернопіль – Львів.

Що це за грант?

Маємо унікальний випадок: Євросоюз надає Україні грант, це означає, що допомога здійснюється на безповоротній основі. За роки незалежності це перший приклад, коли європейська спільнота фінансує дорожні роботи в нашій країні на таких вигідних умовах.

Відповідна угода була укладена наприкінці 2018 року в Брюсселі. Вона передбачає, що кошти виділятиме Європейський інвестиційний банк (ЄІБ). Українська дорожня галузь вже має приклади співпраці з ним, а також з іншими міжнародними фінансовими інституціями, серед яких, зокрема, – Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) та Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). Щоправда, таке співробітництво з ними відбувається на умовах кредитування.

Чому обрали Тернопілля?

Тернопільщина не випадково опинилася в зоні уваги Євросоюзу. В області достатньо розгалужена мережа доріг. Її територією проходять дві міжнародні автомобільні траси. Протяжність автошляхів державного значення складає майже 1,5 тис. кілометрів.

До того ж регіон увійшов до топової п’ятірки областей України, які лідирують за темпами та обсягами здійснення робіт на дорогах державного значення.

За інформацією керівника Служби автомобільних доріг (САД) у Тернопільській області Богдана Юлика, торік тут оновлено 98 кілометрів дорожнього покриття.

За словами очільника САД, в 2018 році, зокрема, суттєвого ремонту зазнала траса Тернопіль-Підволочиськ. Було завершено й ремонт проїзної частини дороги Р-41. Також торік було відремонтовано частини доріг Тернопіль-Кременець, Тернопіль-Львів і автошляху в місті Бережани.