Головна Новини Єдиний в Україні мамограф-томограф встановили у тернопільському онкодиспансері

Єдиний в Україні мамограф-томограф встановили у тернопільському онкодиспансері

Онкозахворювання відтепер будуть діагностувати швидше. У Тернополі запрацював єдиний в Україні мамограф-томограф. Його встановили у Тернопільському онкологічному диспансері. Аби місцеві лікарі вміли користуватись новим недешевим обладнанням, приїхали лікарі з-за кордону, повідомляє Т1 Новини.

Червень 2019 поділив її життя на дві частини – до і після. Тоді пані Галина слухала як донька розповідає про хвору на рак молочної залози колегу по роботі. Після почутого жінка з острахом самостійно обстежилась і помітила незвичний симптом. Уже через тиждень в неї виявили пухлину, та, щоб визначити злоякісна вона чи ні знадобилось аж три біопсії. Весь час поки очікувала результатів сподівалась, що утворення доброякісне. На жаль, реальність виявилась іншою і у свої 72 жінці довелось боротись за життя.

“За третім разом таки підтвердилось, що в мене є ті злоякісні клітини. Ну я і погодилася на операцію. Вона тривала не довго, приблизно дві години”, – пригадує пацієнтка Тернопільського обласного клінічного онкологічного диспансеру Галина Мартюк.

Зараз пані Галина пройшла перший курс хіміотерапії, але попереду ще три. Підтримкою для жінки є її діти, онуки і невимовне бажання побачити правнуків. У житті вона завжди покладається на Бога і власний оптимізм.

“Я оптиміст, я не падаю духом. Я така, що знаю – я через всі перепони пройди, бо знаю, що маю жити, маю робити. Завжди я дивлюся на життя не так сумно, трохи бадьоро. Дітям рекомендую, жінкам всім – не затягуйте, в будь-який час ідіть. То не великі гроші обстежитися,але головне попередити хворобу і виявити на початковій стадії, щоб не пізніше”, – наголошує пані Галина.

Діагностували онкозахворювання жінки на новому мамограф-томографі. Зараз він єдиний в Україні. Обладнання привезли із Америки завдяки співпраці з фондом “Разом для України”. Він дає можливість краще діагностувати пацієнтів і може врятувати сотні життів. Орієнтовна вартість такого обладнання півмільйона доларів.

“В них єдина умова, що всі пацієнти мають обстежуватись безкоштовно тобто, вони проводять такі благодійні акції, тільки для того, щоб вони отримали безкоштовну медичну допомогу Тому, якщо сьогодні він буде працювати – це буде безкоштовна послуга”, – каже начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук.

Щоб навчити тернопільських медиків користуватись таким обладнанням, приїхали іноземні лікарі.

“Сьогодні ми зустрічаємо таку велику широку делегацію американських колег. Дуже цінним є те, що завітали лікарі, які працювали на цьому обладнанні, там в Америці. Вони можуть дати нам посильну допомогу в навчанні нашого персоналу, показати тонкощі роботи на цьому апараті”, – каже головний лікар Тернопільського обласного клінічного онкологічного диспансеру Леонід Шкробот.

За один день на такому мамограф-томографі можна обстежити близько 50 пацієнток. Медики наголошують, завдяки такому обладнанню діагностувати онкозахворювання зможуть швидше, відповідно більше жінок на ранніх стадіях отримають необхідну допомогу.

Оля Боднар, Віталій Куземко, Володимир Сосна, Т1 Новини.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=v-15ge8jMj8&w=560&h=315]