Головна Новини “Я хотів зійти з літака і поцілувати рідну землю”: тернопільський миротворець повернувся...

“Я хотів зійти з літака і поцілувати рідну землю”: тернопільський миротворець повернувся додому

Тернополянин Юрій Кульпа після року служби на Африканському континенті повернувся до України. У Демократичній Республіці Конго він виконував миротворчу місію. Чоловік розповідає, працював у складі 18-го окремого вертолітного загону помічником командира зі зв’язків із засобами масової інформації.

О 17:40 завершується робочий день Юрія Кульпи в артбригаді у Тернополі. Чоловік каже, що повернувся до роботи одразу після обсервації:

“Як добре повернутися до своєї улюбленої роботи, у своє рідне місто, до своєї родини, до колег, до друзів. Не зважаючи на те, що робота є подібною, майже однаковою, адже ноутбук, фотоапарат, виготовлення сюжетів, розповіді про військовослужбовців, а також схожа тематика, але тут є свої особливості”, повідомляє Суспільне.

Чоловік каже, що під час місії фотоапарат із рук не випускав:

“Більше терабайта світлин та відеофайлів з Африки. Найчастіше їх використовував під час подачі інформації на телевізійні канали, на сайти”.

Юрій Кульпа зібрав колекцію зі світлинами місцевих жителів. Найбільше його вразило, в яких умовах живуть діти-сироти:

“Навідувалися в сиротинець. Збирали допомогу, збирали речі першої потреби, альбоми, ручки, олівці, аби якось задовольнити потреби тих діток”.

У Конго разом з Юрієм Кульпою миротворчу місію виконували майже 250 українських військовослужбовців. Усі вони проживали в одноповерхових будинках-керімеках:

“На території загону був волейбольний майданчик, тренажерний зал, їдальня. Наші кухарі варили чудову їжу. Постійно була свіжа їжа. Пекарі пекли булочки, хліб”.

Миротворець розповідає, не зважаючи на поганий інтернет-зв’язок в Африці, з рідними спілкувався майже щодня. Найчастіше телефонував дружині.

“Я досі не можу звикнути до того, що є телефон і можна набрати через телефон. Вже декілька днів тут в Україні, та набираю на Skype”, – розповів Кульпа.

Військовий каже, під час миротворчої місії відзначали українські свята – Різдво, Великдень. Але цікавилися і традиціями місцевих.

“Ми відвідували їхні крамниці, щоб подивитися, що продають. Часто на полицях лежали для нас нетрадиційні, для них традиційні сувеніри, маски. За допомогою цих масок часто проводили ритуали не лише поховання людини, краще було їх не купувати”, – каже Кульпа.

Замість сувенірів Юрій Кульпа привіз із Конго шматочки застиглої лави, яку підібрав з підніжжя вулкану Ньїрагонго. Чоловік каже, у травні цього року, під час виверження вулкану допомагав евакуювати людей:

“Лава саме з тих подій травневих, коли було виверження і евакуація місцевого населення”.

Миротворець розповів, про що думав, коли летів додому:

“Хотів зійти з літака і поцілувати рідну землю, бо українську землю не замінить жодна інша земля в іншій державі”.

18 окремий вертолітний загін виконував завдання у складі Місії ООН зі стабілізації в Конго з грудня 2012 року. Від початку ротації (з жовтня 2020 року) миротворці виконали майже 4 тисячі польотів, перевезли 14 000 пасажирів та 500 тонн вантажу.