Головна Новини Як тернопільські заробітчани дотримуються самоізоляції

Як тернопільські заробітчани дотримуються самоізоляції

Більше трьохсот тернополян перебувають на самоізоляції. Про це повідомив начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Василь Даньчак під час засідання оперативного штабу 30 березня. Це всі, хто повернувся з-за кордону, і хто перебуває під спостереженням сімейних лікарів. Вони щоденно, у телефонному режимі, повідомляють сімейних лікарів про свій стан здоров’я, пише ЗЗ

Інформацію про осіб, які повинні самоізолюватися медики отримують із різних джерел.

– Про людей, які прибувають до Тернополя організованими групами отримує інформацію ДСНС, – розповіла Ольга Ярмоленко, заступник начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення. – Наприклад, якщо приїжджає 20 людей, яких організовано забирали з поїзда автобусом, то працівники міського лабораторного центру очікують цих людей. Вони приїжджають, їхній одяг і речі проходять через дизкамеру. Міський лабораторний центр реєструє їх, серед них можуть бути тернополяни. Для решта викликаються машини з районів і їх забирають. Тоді міський лабораторний центр, не залежно від того, яка година доби, телефонує у Центр первинної санітарної допомоги і встановлює чи є у прибулих сімейний лікар чи немає, надаємо його, встановлюємо чи є місце проживання не в гуртожитку, чи є умови для самоізоляції. Самоізоляція повинна бути в окремій кімнаті. Це одне джерело. Наступне джерело – свідомі громадяни, які зголошуються самі. Вони телефонують на гарячу лінію, і говорять що не мають сімейного лікаря і його призначають. Третє – інформація від людей. Зараз діє платформа «Попіклуйся про сусіда», наприклад, за 29 березня на неї було 17 звернень. З них, за допомогою поліції ми ідентифікували 9 людей. З ними всіма поспілкувалися і двоє пішли на самоізоляцію. Одна жінка поїхала у Вишнівчик, хоча вона зареєстрована у Тернополі, там вона має окреме житло, і ми передали її сімейному лікарю у Вишнівчику. Друга особа – житель Тернополя приїхав з Чехії і проживав у гуртожитку. Він визначився, що буде на самоізоляції у Зборівському районі. Наш сімейний лікар кожен день з ним спілкується. Інших семеро – це люди, які вже не підлягали самоізоляції, оскільки минуло два тижні з часу їх приїзду з-за кордону.

Станом на 31 березня на платформу «Попіклуйся про сусіда» надійшло 38 повідомлень. З них – 17 або не підтвердилося, або люди завершили термін ізоляції, 11 – перебувають на самоізоляції, 10 – ще на опрацюванні. У міській раді закликають і далі користуватися цим сервісом та повідомляти про осіб, які не дотримуються самоізоляції. За словами Ольги Ярмоленко, кожна людина, яка приїхала з-за кордону і самоізолюється – це найкращий метод запобігти поширенню COVID-19 на території громади та України.

Ольга Трач