Головна Новини Як виглядала кав’ярня “Болевард”, де тернополяни пили чорну та “білу” каву на...

Як виглядала кав’ярня “Болевард”, де тернополяни пили чорну та “білу” каву на початку ХХ століття

“Ak Tarnopol, Cafe Bouleward. Так виглядала ресторація-кафе “Бульвар”, де тепер діє заклад під назвою “Файне місто Тернопіль” – так підписав світлину відомий тернопільський краєзнавець Тарас Циклиняк. Раритетне фото терноплянин знайшов на сайті ebay.

Очевидно, що мова йде про ресторан “Файне місто”, колишній готель «Подільський», потім перейменований на готель «Україна», розташований на бульварі Тараса Шевченка (колись – вулиця Міцкевича). Кав’ярня “Болевард” функціонувала при готелі  «Подільський», збудованим в 1890 році, інші прибудови датуються 1910 та 1928 роками. З фото ресторації видно, що зроблене воно у червні 1912 року.

У готелі розташовувалася кав’ярня «Болевард», яку любили відвідувати тернополяни. «Навіть у важкі роки Першої світової війни, коли в місті не вистачало муки, цукру, жирів і хліба, коли майже всі крамниці були зачинені, а в ресторанах годі було пообідати, тут можна було випити філіжанку чорної, або «білої» кави.

Із книжки «Тернопіль у плині літ» краєзнавці Любомири Бойцун дізнаємося, що цей першорядний готель був «новітньою спорудою — гордістю міщан», адже «на початку ХХ століття готель мав власний водогін, центральне опалення, ванни, і навіть таку новинку як електричне освітлення, яке тільки впроваджувалося у місті. При готелі також була стайня та возівня. У 1910 році власницею «Подільського» стала Юстина Шидловська — одна із поборниць українського національно-просвітницького руху. Тоді ж Шидловськими збудовано і відкрито кінотеатр «Поділля».