Головна Новини Якщо обласну бібліотеку передадуть місту про неї можна забути

Якщо обласну бібліотеку передадуть місту про неї можна забути

thumb_100418_news_mПередати обласну бібліотеку у власність громади Тернопільської області вважає за доцільне голова обладміністрації Степан Барна. Водночас в обладміністрації спростовують чутки, що хочуть передати довгобуд на баланс міста, пише 20хвилин

Автор проекту бібліотеки Олег Головчак вважає, що коли б довгобуд справді хотіли завершити, це можна зробити і в сучасних умовах.
– На рівні чуток дійсно є така інформація, що нібито міськрада вистапує за передачу. Але на сьогоднішній день ці чутки не підкріплені жодними документами, – каже керівник прес-служби обладміністрації Олег Удич. — Ні ообладміністрація, ні управління капітального будівництва не є їх ініціатором.

Як каже голова обладміністрації Степан Барна, на добудову обласної бібліотеки потрібно приблизно 50 мільйонів. За словами Олега Головчака, ще три роки тому ця сума становила 33 мільйони.
– Моя позиція була і є такою, що я ставлю питання про передачу приміщення у власність області, – каже Степан Барна. – Якщо бібліотека обласна, то вона має бути у вланості області. Єдиний варіант завершити цей проект – це перенести зрештою бібліотеку зі старого місця у нове. Також розглядаємо варіант переведення туди школи мистецтв.
Завершити довгобуд, за словами пана Барни, можна, якщо залучити інвестора.
– Це можна зробити на умовах, що інвестор добудує нове приміщення, а йому віддадуть старі, – пояснює Степан Барна.
Не проти розташувати у довгобуді інші, крім бібліотеки, культурні установи й автор її проекту архітектор Олег Головчак. Він – голова обласної спілки архітекторів.
– Якщо будівлю передадуть у міську комунальну власність, про бібліотеку можна забути, адже її можуть перепрофілювати і міськраді це буде нескладно, – каже пан Головчак. – Я не знаю і про мету передачі приміщення в обласну комунальну власність. Давайте будемо чесними, бібліотека може і не бути на стільки тисяч томів, як заплановано. Для неї можна виділити два-три поверхи. Також тут можна розмістити обласний Художній музей. Адже він – у надто малому приміщенні.
Узагалі в довгобуді, після його завершення, можна створити культурний центр, пропонує Олег Головчак.
– Але не дай Боже, щоб якийсь торговельний центр, — наголошує він. – Я вважаю, що якщо хотіти, добудувати бібліотеку можна й зараз. Але за всі роки не було справжніх потуг влади для цього.
Нагадаємо, що обласну бібліотеку у Терноолі розпочали будувати ще у 1986 році, і доі не завершили.