Головна Новини Що і чому відкрито курять тернопільські підлітки?

Що і чому відкрито курять тернопільські підлітки?

Уже протягом кількох років ми можемо спостерігати цю продукцію на полицях магазинів, а її споживачів видно здалеку. Вони пересуваються у супроводі хмар, що підіймаються в небо, або ховають своє обличчя за штучним туманом, який має приємний аромат. І саме цей аромат – найкраща реклама, що просуває цю культуру в Україні, пише Номер один

Навколо вейперів точаться постійні суперечки, а ажіотаж у певних колах не стихає і досі. Витоки цієї течії ідуть із Китаю, згодом вони перекинулись до США і зараз дійшли й до України. І дійсно, з кожним днем прихильників усе більше й більше. Якщо раніше ці люди виглядали трохи дивакувато в оточенні хмар диму, то тепер на вулицях міст до них звикли. Зрештою, ми звикаємо до всього. Новий гаджет, нова течія, нова культура. І справді, так воно і є, вейпери пропагують нову культуру паріння, бо жоден вейпер не скаже вам, що він курить, він – парить. Тому що принцип роботи електронних випаровувачів побудований на тому, що спеціальна суміш, потрапляючи на розігріту спіраль, не горить, а випаровується утворюючи таким чином пару.

У теперішній час про небезпеку або користь вейпу немає єдиної думки, у світі переваги та ризики його використання є предметом невизначеності серед багатьох організацій охорони здоров’я та дослідників. Наші журналісти вирішили розібратися, що ж таке вейп – культурний феномен чи небезпека.

Що вейп, що цигарки призводять до звикання. У той же час складники в них різні.

До складу речовин для випаровування входять:

– пропіленгліколь – речовина, що міститься в багатьох продуктах побутової хімії. До того ж немає даних, що вона абсолютно безпечна;

– гліцерин. Однак на даний момент шляхом досліджень поки не доведено, що відбувається при його згоранні. Тобто що вдихає людина? Виділяються шкідливі речовини чи ні;

– ароматизатори, які можуть викликати алергію. Крім того, людина сама вибирає різні добавки для вживання. Курці просто забувають: усе, що потрібно легеням, – це чисте повітря.

У той же час до складу сигарет входить понад 600 інгредієнтів, а склад диму містить у собі понад 6500 хімічних елементів.

Модні тенденції чи свідомий вибір?

Досі не зрозуміло, чи вейп є даниною моді, чи ця тенденція розвинулась природним шляхом у зв’язку з забороною на куріння в громадських місцях. Для завзятих курців законодавчі зміни стали складним випробуванням. Електронні випаровувачі дозволили багатьом курцям відмовитися від цигарок.

– Я перейшла на пару, коли вирішила кинути палити. Раніше вже кидала, але поверталася через кілька місяців знову до згубної звички. Мені це не подобалось, неприємний запах рук, волосся, одягу. Потім зауважила  свого  знайомого, який парить, спробувала раз, другий, третій і втягнулася. Десь за місяць кинула палити і ось уже 2 роки не повертаюся до цигарок. Для мене вейпінг передусім – це смак. Я почуваюся гурманом, коли змішую собі рідини, підбираю ароматизатори. Звісно, окрім цього, це хороша альтернатива палінню та круте хобі, – розповідає Катерина Глинчак.

– За допомогою електронної сигарети я кинув палити. Займався цим зі школи, орієнтовно 15 років безперестанку, саме електронна цигарка допомогла пережити кризові хвилини залежності і в подальшому повної відмови від паління будь-якого виду цигарок, – ділиться своїм досвідом Назар Хамуляк.

Проблематика в Україні

Звісно, багато сучасних технічних застосувань, що приходять до нас у життя, мають як позитивну, так і негативну сторону. Тому якщо ви не палили до цього, то, можливо, і не варто починати. Не рекомендується вдихати пари від вейпу тим, у кого є алергія на компоненти деяких видів ароматизаторів, особам, які не досягли 18 років, вагітним і матерям, які годують груддю. Та не дивлячись на це, на вулицях часто можна зустріти дітей, які «парять» вейп, і їм може бути як 10, так і 16 років. Як до неповнолітніх вейперів ставляться дорослі, ми поцікавились у тернополян.

– Досліджень стосовно безпечності вейпу немає. Дозволяти вейпити, як на мене, це те саме, що дозволити колотись якимись невідомими розчинами на основі фізрозчину, бо це ж не героїн. Я своїм дітям не дозволю. Стосовно чужих, то роблю зауваження, якщо мені доводиться дихати їхнім вихлопом або вони вейплять на дитячих майданчиках, – каже Наталія Швайка-Репак. 

– Я не мама, але з приводу думки оточуючих вейп має бути дозволений із 18 років, так як і кальян. Нещодавно було зареєстровано перший випадок смерті серед курців вейпу, а дітям дати прочухана за це. У 10 років має бути в голові інше, а не вейп, – розповідає Дарія Сульжик.

– Вейп, на перший погляд, менш шкідливий, ніж сигарети чи кальян, але його куріння впливає на легені ніяк не менша, а можливо, й більше. На мою думку, вейпи мали би продаватися особам, яким є 18 років, і аж ніяк не школярам, –  коментує Володимир Марчишин.

– Розповім смішну історію зі своїм неповнолітнім починаючим курцем. Не знала, що на зекономлені кишенькові гроші чадо купило собі електронну цигарку. Решта батьків його друзів аналогічно не підозрювали, що їхні діти мають такі іграшки. У мого був досвід з 9 класу. Помітила, що з моєї кондитерської шафки з усілякими прибамбасами до випічки дивним чином зникли усі ароматичні краплі: ананас, груша, барбарис. У смітнику знаходила порожні аптечні скляні баночки з-під гліцерину. Ось так шкідник розколовся, що вони те все змішують і курять. Викинула ту заразу. І вважаю, що марно з таким боротися, бо татко наш димить, як паровоз, діди курять, ну і відповідно пацан, наближаючись до дорослого життя, пробує усю ту гидоту. Скільки безсила мама би не «билася» і не забороняла. Якось налякала серйозною розмовою ввечері зі свекром. Той прийшов і каже до малого:  «Дай разок потягнути!» Після тої фрази всі мої повчання – коту під хвіст, – ділиться своїм досвідом Ірина Вахрів.

Ми беззаперечно погоджуємося з тим, що дітям таким займатися не варто, як власне і палити. Окрім того, є багато інформації з приводу того, що випаровувач може розірватися, однак все ж таки замовчують той факт, що ті випаровувачі, які детонують, виготовлені з дешевого і неякісного матеріалу. Часто у магазинах можна зустріти гаджети вартістю 100­150 гривень, однак ніякої гарантії вам на нього не дадуть. Ще однією проблемою залишається відсутність сертифікації рідин для випаровувачів, ніяким чином законодавчо обіг цих речовин не закріплений, що дає можливість не дуже совісним виробникам економити на хорошій сировині.

Днями було зафіксовано першу смерть від важкої хвороби легенів серед людей, які використовують електронні пристрої для куріння чи вейпи. Це трапилось у штаті Іллінойс, США. Пацієнт помер внаслідок розвитку серйозної респіраторної хвороби, яку пов’язують саме з використанням електронних пристроїв. CDC (центр із контролю і профілактики захворювань США, – прим.авт.) повідомив, що зафіксовано близько 193 схожих випадків такого захворювання у 22 штатах протягом 2 місяців (з кінця червня до кінця серпня). Наразі триває розслідування причин усіх випадків. Що саме спричинило цю хворобу, зараз не відомо. Але її виникнення безпосередньо пов’язують з використанням електронних девайсів та речовин, які через них курять. Усі люди, в яких зафіксовані симптоми, повідомили про регулярне або нещодавнє використання таких пристроїв. Поки всі ці факти збирають та досліджують, достеменно стверджувати нічого не можна. Потенційну загрозу вбачають у речовинах, що входять до складу рідин для заправки вейпів та інших електронних пристроїв для куріння. Є багато різновидів цих пристроїв та рідин, які мають велику кількість компонентів. Деякі з них можуть бути безпечними, деякі ні. Що саме вдихає людина під час куріння електронного пристрою чи вейпу — не відомо. Сьогодні ринок альтернативних сигарет — вейпів, електронних сигарет та різних пристроїв з начебто безпечними технологіями, такі як «heat-not-burn» або «нагрівання-не-горіння», постійно зростає. Їхні виробники запевняють, що ці технології безпечніші за звичайне куріння. Але це не так. Якісних незалежних досліджень, які би підтримували це твердження, наразі немає, – прокоментувала колишня виконуюча обов’язки Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Тим часом Міністерство охорони здоров’я України пропонує на законодавчому рівні ввести визначення електронних сигарет, регулювати вміст компонентів, зокрема ароматизаторів, та обмежити продаж тютюну. Це допоможе зберегти здоров’я українців, а також наблизить наше законодавство до європейських стандартів.

Відповідний законопроект уже пройшов громадське обговорення, наразі експерти опрацьовують пропозиції. Сподіваємось на найшвидше його прийняття, адже в країні діє заборона на продаж сигарет та алкоголю для неповнолітніх, тому було б доцільно заборонити і продаж вейпів.

Ми попереджаємо, що це хобі і ця культура – лише для дорослих, для тих, хто свідомо пішов на цей крок. Вейп­культура, звісно, має право на існування в Україні, однак потребує законодавчого внормування та більш доступної інформації про її специфіку.

Вікторія Ушакова