Головна Новини Що робити зі школою мистецтв мають вирішити депутати

Що робити зі школою мистецтв мають вирішити депутати

Петицію Тернопільської обласної комунальної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети розглянули на постійній комісії обласної ради з питань духовності, культури, свободи слова, інформації та розвитку громадянського суспільства. У ній йдеться про прохання передати школі недобудоване приміщення обласної бібліотеки, що на площі Героїв Євромайдану, 17. Документ батьки школи зареєстрували на сайті петицій обласної ради у кінці травня цього року. Вдалися до такого кроку після того, як відбулася перевірка школи і було виявлено, що нині школа замала для тієї кількості учнів, що у ній навчається, і що не всі приміщення підходять для навчального процесу. На початку серпня подана петиція набрала необхідні 500 голосів, тож в обласній раді оголосили про її розгляд.

На засідання комісії запросили усі структури, які мають відношення до проблем та пропозицій описаних у петиції. Кожен з них висловив свою точку зору. Озвучуючи петицію, її автор Тетяна Цаволик зазначила, що звучали пропозиції щодо перенесення школи в інший район Тернополя або загалі за його межі. Але батьки проти того, щоб школу забирали із центру міста.

«Якщо школу перенесуть в іншу частину міста або за межі Тернополя більшість батьків будуть змушені перевести дітей в інші школи – №24,3,6, у яких кількість учнів вже перевищує нормативну наповненість, – зазначила Тетяна Цаволик. – Виникнуть проблеми і з педагогічним колективом школи: багато хто буде змушений розрахуватися з роботи, особливо це стосується досвідчених викладачів музучилища, які залучені до профільного навчання талановитих учнів-музикантів. У школи тісний зв’язок з мистецькими закладами, тому вважаємо, що перенесення школи в інші райони Тернополя або за його межі рівноцінне закриттю закладу.».

Як варіант вирішення проблеми батьки й запропонували передати їм право власності на землю та приміщення, яке передбачалося для будівництва обласної бібліотеки за адресою площа Героїв Євромайдану, 17. Та зробити це не так просто, як може видатися на перший погляд. Про що й пояснив присутнім начальник управління капітального будівництва ТОДА Віктор Кузяк. По-перше, передача можлива тільки з дозволу Кабінету міністрів, оскільки недобудоване приміщення є власністю Фонду державного майна. Обласна рада вже двічі зверталася до вищого керівництва країни з проханням передати довгобуд області, але відповіді не отримала. По-друге, земля, на якій стоїть недобудована бібліотека, належить міській раді, і сьогодні частина території, яка раніше мала належати майбутній бібліотеці вже забудована, а деякі земельні ділянки перебувають під арештом. Саме через те, що є кримінальні провадження по земельних ділянках, не вирішується і питання передачі будівлі. Крім, того на добудову, за останніми підрахунками, необхідно щонайменше 100 мільйонів гривень. Площа приміщення – понад 10 тисяч квадратних метрів. Усе це треба буде опалювати та освітлювати, і на думку Віктора Кузяка, школі мистецтв це буде не під силу.

Раніше планувалося, що на колишньому Майдані мистецтв поряд з обласним краєзнавчим музеєм буде обласна універсальна наукова бібліотека та музичне училище. Та бібліотека так і залишилась недобудованою, площа змінила назву, на місці музучилища виріс багатоповерховий житловий будинок і торгово-офісні приміщення. Також була ідея використати недобудовану бібліотеку одразу для декількох закладів: бібліотеки, музучилища та, власне, школи мистецтв. Але, проти цього виступає директор Тернопільської обласної  універсальної наукової бібліотеки Василь Вітенко. Він зазначив, що був у багатьох бібліотеках різних країн Європи, але в жодній із них не бачив, щоб там грали на бубні і трубі.

Один із варіантів вирішення проблеми – підселити школу до малокомплектного загальноосвітнього закладу в місті або розмістити її взагалі в одному із районів області. Так, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Ольга Хома, запропонувала перенести школу мистецтв у Струсів.

«В області ми маємо інтернатні навчальні заклади санаторного типу, які цього або наступного будуть реорганізовані, – каже Ольга Хома. – Закладів такого типу вже не буде. Наша пропозиція – перенести школу мистецтв у Струсів, де ми маємо хороший заклад з перспективою того, що вкладати велику кількість коштів не потрібно. Це також обласний заклад, де діти зі всієї області можуть навчатися. На сьогодні з обласного бюджету на мистецьку складову для школи мистецтв щороку йде сім мільйонів гривень в рік. При тому, що 90% дітей у закладі – з Тернополя, а решта – з Тернопільського району. З інших районів дітей там не має. Хоча є багато дітей, які хотіли б навчатися у такому закладі, маючи нахил до мистецьких спеціальностей. Наші інтернатні заклади мають спальні корпуси, тобто діти можуть там ночувати, можуть там харчуватися, і ми тоді, як область, матимемо змогу забезпечувати усіх дітей, не вибираючи індивідуально Тернопіль чи Тернопільський район, а, власне, охоплювати всю область.».

Цієї ж позиції дотримується і заступник голови обласної ради Любомир Крупа. А про те, що батьки проти цього і чому вже написано вище. Загалом обговорення петиції тривало дві години. У результаті дійшли висновку, що вирішувати питання необхідно за участі представників міської ради. Тому буде створена робоча група з вирішення проблеми за участі представників обласної ради, профільних управлінь ТОДА, адміністрації школи, батьківського і педагогічного колективу, громадських організацій. Постійна комісія прийняла рішення рекомендувати розглянути петицію та утворити зазначену групу на сесії обласної ради, яка відбудеться 23 серпня.