Головна Новини Шляховики розпочали підготовку до ремонту дороги в Бережанах

Шляховики розпочали підготовку до ремонту дороги в Бережанах

Спеціалісти Служби автомобільних доріг у Тернопільській області розпинають роботу над проектом ремонту ділянки автомобільної дороги М-12 Стрий-тернопіль-Кропивницький-Знам’янка у місті Бережани. Вона має стратегічне значення для України, адже з’єднує найкоротшим шляхом Тернопільську область з центральною і східною Україною та з туристичним Прикарпаттям і Закарпаттям. По ній здійснюються міждержавні, внутрішньодержавні та місцеві перевезення вантажів і туристів.
Втім, міжнародна траса у Бережанах – не подарунок для її мешканців. Старовинне місто розташоване на території з дуже пересічною місцевістю і в ході свого історичного розвитку, система доріг і вулиць формувалася виходячи із вимог доцільності. Тому більшість вулиць є з вузькою проїзною частиною, крутими поворотами та значними підйомами і спусками. Часто через це виникають затори, а вібрації завдають шкоди комунікаціям міста та будівлям.
Ще одним головним болем бережанців є перевантажені фури. Через них на дорозі М-12 у межах міста утворилися напливи на покритті, котрі швидко перетворилися в ями. Втім, руйнування траси у Бережанах могло би не бути таким масштабним, якби у місті не прокладали комунікації впоперек неї. Минулого року комісія шляховиків нарахувала понад 30 переходів комунікацій через дорогу М-12. Усюди  покриття провалилося через недбале засипання.
«Бережани гостро потребують об’їзної дороги. Вона дозволить звільнити старовинне місто від потоку транспорту, зменшити кількість ДТП, тощо. Перша черга побудована, а це 3,9 км, готова. На жаль, коштів на будівництво другої черги обходу Бережан зараз не має. Найоптимальніше зараз – провести капітальний ремонт траси М-12 в межах міста. Це буде комплексним рішенням одразу низки проблем: заміняться старі комунікації, основа дороги та покриття», – коментує начальник Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Богдан Юлик.
Оновлення на дорогу в Бережанах чекає у 2018 році. Служба автомобільних доріг днями відправила своїх спеціалістів  проводити  заміри для проектно-кошторисної документації . До кінця року шляховики планують замінити комунікації, укласти нову основу дороги та покриття на 3,35 кілометрах.
«На ремонт траси ми спрямуємо кошти від митного експерименту, котрі не були використані минулого року та отримані цьогоріч. Виготовлення проектно-коштористої документації та заміну комунікацій оплатить Бережанська міська рада», – зазначив Богдан Юлик.