Головна Новини Шкільна програма з української літератури це “протирання спідничок і штанів” – українська...

Шкільна програма з української літератури це “протирання спідничок і штанів” – українська письменниця

Українська дитяча письменниця Тетяна Стус вважає, що обов’язкову шкільну програму з української літератури треба скасувати. Натомість учням потрібно дати можливість читати цікаві книжки.

“Потрібно обережно повиймати з підручників лауреатів сталінських премій, яким уже понад 100 років, і дати дітям нові імена. У нас дуже багато справді цікавої дитячої і підліткової літератури, яка відповідає їхньому віку, емоційним запитам і фізіології. Коли хочеться підлітку читати про перший поцілунок, він має читати про перший поцілунок. Книжка для того і є, щоб осягати смисли, переварювати їх в собі, а не для того, щоб потім написати короткий конспект, про що ця книжка”, – сказала Тетяна Стус в інтерв’ю для Укрінформу.

На її думку, шкільна програма з української літератури перетворилася на курс з історії літератури.

“Це протирання спідничок і штанів й абсолютна втрата дорогоцінного часу, коли у дитини формується особистісне, психологічне становлення, уявлення про світ. І ми марнуємо купу часу, вивчаючи 120 годин Тараса Григоровича, великого нашого Шевченка”, – додала письменниця.

Тетяна Стус уклала 2 томи “Хрестоматії сучасної української дитячої літератури”: для 1-2 та 3-4 класів. У програму початкової школи ввела 40 авторів. Для старшої школи створила рекомендації з творами Сергія Жадана, Мар’яни Савки, Маріанни Кіяновської.

2017-го книга “Їжак Вільгельм” дитячої письменниці Тетяни Стус стала переможцем щорічної премії Президента України “Українська книжка року” за 2016 рік. Видання відзначили у номінації “За сприяння у вихованні підростаючого покоління”. Книжку обрали з-поміж двадцяти видань довгого списку.