Головна Новини Чортківський епідеміолог: чому й 2021-му «світить» знак ковіду та як «коронувалося» село...

Чортківський епідеміолог: чому й 2021-му «світить» знак ковіду та як «коронувалося» село Сосулівка

«Цілком можливо, що й цей рік пройде під знаком коронавірусу». Ось таке не надто веселе припущення днями випало почути з уст завідувача епідеміологічного відділення Чортківського міськміжрайонного відділу ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» Олега Голінатого. Припущення, до слова, підкріплене доволі вагомими аргументами. А втім, приводом до чергового коментаря фахівця заслугував помітний останнім часом ріст випадків захворюваності на COVID-19 на Чортківщині, пише Чортків Сіті

Автор: Фото з відкритих джерел

«Зараз спостерігається початок другого підйому захворюваності»

– Здається, ми вже почали звикати до низьких цифр у щоденній статистиці або ж навіть подекуди цілковитої їх відсутності – траплялося й таке, адже так? А тут знову – пішло-поїхало: одинадцять, одинадцять, потім аж двадцять двоє хворих за добу – останнього дня січня. Чому?

– Якщо вдатися до теоретичного і наукового пояснення, то такі закони епідпроцесу цього захворювання. Є спади, є підйоми. Чи це буде друга хвиля, залежить від багатьох факторів. Гадаю, що буде. Щоправда, яка за масштабами – спрогнозувати важко. Дехто вважає, що у нас вже минула друга хвиля. Та я схильний до того, що ми перебули лише першу хвилю: потужну, серйозну – впродовж двох-трьох місяців, з помітних ростом, високою захворюваністю і т. д. Потім пішов спад. Пов’язано це з багатьма факторами, які в основному не залежать від людей, чесно кажучи. Тож цілком реально, що зараз спостерігається початок другого підйому захворюваності. Наскільки він виявиться потужним – теж залежить від того, наскільки люди призвичаїлись жити з COVID-19, наскільки ретельно виконуватимуть наявні рекомендації – медиків, уряду. І, звичайно, наскільки швидко та якісно розпочнеться кампанія вакцинації. Якщо цього не буде – однозначно, що за якихось пів місяця чи місяць можемо отримати серйозний ріст захворюваності, дійшовши до тих цифр, що були, а можливо, й вищих.

Автор: Фото з відкритих джерел

«Реально, що COVID-19 знову почне набирати обертів»

– А як же спрацьовує такий чинник, як час? Ми ж долаємо пандемію ще з березня-2020…

– Погляньмо: вірус нікуди не подівся, а кількість тих, хто перехворіли, поки що недостатня для вироблення колективного імунітету. Та ще й «сприяють» нові штами вірусу, що завозяться, наприклад, з тієї ж Великобританії. Новий зареєстрований штам – більш вірулентний, більш небезпечний. Зараз, на даний момент, показник захворюваності на COVID-19 в нас досить помірний. Однак, якщо порівняти з тим, що були нулі, то тепер констатуємо факт росту кількості як обстежуваних осіб – стосовно цифр два-три тижні тому, так і відповідно тих, в кого виявляється захворювання. Не можна казати, що там більше, а там – менше. Ну, трапилось ось село Сосулівка, де зареєстровано близько трьох десятків випадків захворювання на COVID-19.

Автор: Фото з відкритих джерел

– І там навіть два летальних останнім часом, здається, так? Узагалі, Сосулівка лише фігурувала й фігурувала в статистиці мало не щодня: спочатку по одному випадку, відтак – три-п’ять. А 26 січня, пригадується, «накрила собою» всю добову статистику. Чому?

– Так, два летальних випадки, правильно. Тобто, маємо якісь більш неблагополучні осередки, населені пункти. Утворився ланцюжок передачі захворювання, в цей ланцюжок був включений священник, на жаль, він сам помер. Ну, це вже таке: ми не можемо достеменно когось звинувачувати і т. д. Але факт залишається фактом: люди хворіють, люди госпіталізуються. Тобто кількість хворих помірно зростає, але не знаємо, що трапиться через тиждень, через два, через три. Цілком можливо, що число хворих знову буде досить значне, враховуючи, що для цього є всі фактори. Завершились свята, закінчились певні домашні канікули. Люди пішли на роботу, в колективи, відновили пересування, міграції. І якщо не дотримуватись відповідних заходів безпеки, цілком реально, що COVID-19 знову почне набирати обертів.

Автор: Фото з відкритих джерел

«Смертність – це закономірно, це вписується в закони розвитку епідпроцесу»

– А як відсоток летальності – він зростає?

– Це такий показник, що визначається в результаті співвідношення загальної кількості хворих і тих, що померли. Фактично він не змінився. Тому що в нас був період, коли ніхто не вмирав, а зараз додалося кілька смертей. Показник цей коливається, та все ж зараз тримається приблизно на одному рівні. Він значно нижчий, ніж по Україні, проте досить високий – маю на увазі по Чортківському району. Зростає захворюваність – відповідно зростає і смертність: один-два відсотки хворих помирає. Це закономірно, це вписується в закони епідеміології, в закони розвитку епідпроцесу.

– Як наразі з адаптивним карантином – він відновлюватиметься?

– Він вже відновлений. Після того, як були зняті обмеження суворого карантину – так званого локдауну, були введені норми адаптивного карантину помаранчевої зони. Тобто, дуже багато обмежень зберігається, просто з деяким пом’якшенням. Наразі карантин продовжено до кінця квітня. А що діятиметься далі, покаже час – в залежності від того, що відбуватиметься з COVID-19 в Україні.

Автор: Фото з відкритих джерел

«Втручання держави необхідне, бо це – виклик для суспільства»

– Олеже Михайловичу, які передбачення: пандемія завершиться цього року?

– Знаєте, дуже важко спрогнозувати, бо це залежить від кількох факторів. Перший з них – це кількість людей, які перехворіють на COVID-19. І – як поведе себе вірус. Чи він стане більш агресивним, чи він зменшить свою агресивність і перейде просто в розряд ГРВІ. Одне слово, факторів багато. Думаю, цей рік ми ще проживемо з вірусом. Можливо, не з таким напруженням, як був 2020-й рік. Можливо, навіть якщо кількість хворих не буде менша, але все ж люди трохи призвичаїлись до таких умов, певних обмежень, усвідомлюють можливі наслідки, смертність. На жаль, не всі вірять в подібне до цього часу, хоча пандемія триває фактично майже рік. Але цілком реально, що нинішній рік пройде під знаком коронавірусу і щось вже вималюється, якийсь план надалі. Тому що багато країн розпочали масові щеплення людей від COVID-19. Можливо, пандемія внаслідок цього все ж піде на спад.

– Вакцинація очікується і в нас…

– Про Україну важко сказати щось певне. Так, в нас розпочнеться щеплення, але не настільки швидко, масово, як, до прикладу, в деяких країнах Європи чи Ізраїлі, де вже вакциновано мало не чверть населення – декілька мільйонів. Тобто, це під великим знаком запитання, з якого підйому розпочнемо активні дії в цьому році і як успішно держава втручатиметься в епідпроцес. Втручання держави необхідне, тому що це є дуже серйозний виклик для суспільства. Втручання насамперед в плані фінансів, в плані запобіжних заходів – не тільки локдаунів, а, ще раз кажу, масової вакцинації і т. д.

Автор: Фото з відкритих джерел