Головна Новини Чому у Бережанах на вежі ратуші зупинився годинник?

Чому у Бережанах на вежі ратуші зупинився годинник?

Протягом декількох років у м. Бережани можна було почути часті нарікання на роботу годинника, розміщеного на вежі ратуші: показує час неправильно, не працюють усі циферблати, куранти не завжди б’ють тощо.
У п’ятницю, 25 серпня 2017 року, роботу годинника було тимчасово призупинено у зв’язку з проведенням реставраційних робіт. Спеціалістами зі Львова було демонтовано розпридільчий механізм, вали до стрілок та стрілки на усіх циферблатах.
Варто зазначити, що останній ремонт годинника проводився на початку 70-х років минулого століття. У той час було замінено чотири циферблати та годинникові стрілки, які виготовили з листового алюмінію. Циферблати було закріплено ненадійно, а нові стрілки вийшли стилізовані і немасштабні до нових циферблатів, діаметр яких, до речі, збільшили на 30 сантиметрів.


Упродовж декількох останніх років працювали тільки два циферблати, причому годинник часто показував неточний час, а інколи взагалі зупинявся через виробіток і зношення вузлів та деталей, тяг і тросів. Профілактичні ремонти механізмів кваліфіковано не проводилися, окремі поломки ліквідовувалися непрофесійно, а поржавілі деталі кріплення циферблатів до стін вежі створили небезпеку для перехожих.
Зважаючи на вищесказане, Бережанською міською радою (за погодженням із Державним історико-архітектурним заповідником у м. Бережани) було прийнято рішення про невідкладний ремонт годинника на вежі ратуші. 


Як повідомлялося раніше, 13 червня 2017 року відбулася зустріч за участю міського голови Володимира Музички, першого заступника міського голови Петра Адамовича, директора ДІАЗу в м. Бережани Василя Зорика та кандидата фізико-математичних наук, доцента Олексія Бурнаєва, під час якої було обговорено питання ремонту та реконструкції годинника.
Заплановано виготовити нові годинникові стрілки у стилі, що був до ремонту у 70-х роках минулого століття, встановити електронний привід та розпридільчий механізм, нові вали до чотирьох циферблатів. До курантів (дзвонів) буде встановлено нові тяги та троси. Після цього ремонту не буде потреби заводити годинник щоразу через 36 годин, як це було раніше, працюватимуть усі циферблати, а куранти відбиватимуть кожні п’ятнадцять хвилин та кожну годину.
Реставраційні роботи заплановано завершити до 14 жовтня 2017 року. Основний корпус механічного годинника на вежі бережанської ратуші залишиться на встановленому місці як діючий музейний експонат для туристів. Його буде очищено від бруду та зайвих мастил, а також буде відремонтовано шафу, у якій він розміщений, повідомляє прес-служба Бережанської міської ради.