Головна Новини Чому антисептик вбиває 99% мікробів

Чому антисептик вбиває 99% мікробів

Ми звикли до круглих цифр. Рівно 100 для нас завжди краще, ніж 99. Ми святкуємо 50 річний ювілей, а 49 не вважаємо датою, гідною особливого відзначення. Зараз для людства головна проблема − це пандемія, викликана вірусом. Чому ж тоді на пляшці антисептику, що містить етиловий спирт, написано, що він вбиває 99% мікробів? Що стається з тим одним відсотком? Як тоді себе захистити? Не хвилюйтесь, усе гаразд. Зараз ми вам пояснимо. 

Як діє антисептик

Давайте спочатку розглянемо механізм роботи спиртового розчину. Найпростіший метод знищення мікробів − це руйнування їх оболонки. Це стосується як бактерій, так й вірусів. В перших руйнування оболонки призведе до знищення, у других − до повної деактивації. 

Поверхня бактерії складається здебільшого з білків. Вона сильно нагадує живу клітину людини чи тварини. Спирт розриває зв’язки між молекулами білка й поверхня руйнується. Бактерія знезаражується − перестає бути живим організмом, здатним завдати шкоди нашому здоров’ю. 

Приблизно те саме відбувається й з вірусами. Тільки тут поверхня складається не з білків, а з жирів. Вчені називають це “ліпідною оболонкою”. В середині знаходиться РНК й ДНК − генетичний код, по якому заражені клітини виробляють нові й нові віруси. Руйнуючи ліпідну оболонку, ми позбавляємо цю генетичну інформацію захисту. Самі по собі молекули РНК чи ДНК − дуже великі й складні. В наших клітинах вони знаходяться в самому ядрі. Позбавлені захисту вони швидко руйнуються. Тому спирт так ефективно дезактивує віруси.

Який засіб краще обрати

Ви вже, мабуть, зауважили, що ми ведемо тут мову про антисептичні розчини на основі етилового спирту. Чому власне про них? Тому, що етанол, звичайний харчовий спирт, це найкраща діюча речовина для побутового використання. 

Ще донедавна в складі антисептиків частіше зустрічався біглюконат хлоргексидину. Дуже хороша речовина − не має запаху, не викликає подразнення. Одна біда − хлоргексидин зовсім неефективний проти вірусів. 

Є й інші речовини. Але вони всі мало підходять для використання у складі антисептиків. Бо одні з них надто токсичні, інші − коштують дорого, чи їх складно виготовляти. А виробництво етанолу вже налагоджено у всіх країнах світу. Україна − один зі світових лідерів по виробництву. Коштує етиловий спирт не дорого, він не є токсичним. Навіть більше − якщо людина випадково вип’є такий антисептик, нічого страшного з нею не трапиться. 

У спирту є й ще одна чудова властивість − його характерний запах. Кожен з нас знає, як саме має пахнути етанол. Тому ми можемо “на нюх” визначати якість антисептика. Якщо більша частина спирту випарується та він втратить свої властивості, ми можемо виявити це, просто приклавши пляшечку до носа. 

Так чому ж тільки 99%?

Тому, що людина − не досконала. Фахівці дали б й 100% гарантію. Але ніхто ж не знає, як часто та наскільки ретельно ви будете користуватись антисептиком. Треба пам’ятати, що спирту потрібно біля однієї хвилини для того, щоб знищити мікробів. 

Тому ви маєте ретельно наносити антисептичний розчин на всю поверхню рук. Й не витирати їх одразу, а трішки зачекати, поки спирт подіє.

Джерело – https://spirt-opt.site/category/spirt/