Головна Новини Чи порятують «муніципальні няні» демографічну ситуацію?

Чи порятують «муніципальні няні» демографічну ситуацію?

Новина про те, що з початку наступного року мамам, які мають діток до трьох років, платитимуть по півтори тисячі гривень на няню, занепокоїла молоді сім’ї. Багато хто це сприйняв як зобов’язання виходити на роботу, а дитину полишати на чужу тітку, якій платитиме держава. Інші робили висновок: якщо буде няня, то заберуть «декретні». Обуренню не було меж, аж поки міністр соціальної політики України Андрій Рева не запевнив про безпідставність таких чуток щодо начебто відміни декретних виплат у разі користування послугами муніципальної няні. Нагадаю, наразі декретні виплати становлять понад 850 гривень, пише газета Свобода

«Буде державна допомога і муніципальна няня», – наголосив міністр. Він деталізував: «Державна допомога залишається, а якщо  хтось захоче скористатися такою опцією, як муніципальна няня, — то це додатковий бонус», — пояснив Андрій Рева.

Про муніципальну няню заговорили навесні цього року. Такий термін з’явився у Постанові Кабміну від 30 травня 2018 року. Цим документом передбачено і уже всім відомі «пакунки малюка». Зазначено:  з 1 січня 2019 р. відшкодування послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого станом на 1 січня відповідного року, на умовах співфінансування з різних бюджетів.

Чому уряд вдався до такого трохи несподіваного кроку  у далебі не найкращих фінансових умовах?  Обґрунтовують це  складною соціально-демографічною ситуацією, яка щороку погіршується. Спостерігається тенденція занепаду родинного та сімейного життя – у шлюб тепер вступають пізно: середній вік жінок – 28 років, чоловіків – 31 рік. Отже, материнство та батьківство «старіють». Велика кількість розлучень та життя «на віру» спричиняють  низьку народжуваність (сумарний показник – 1,35 народжених дітей у розрахунку на одну жінку). А ще наша безпросвітня бідність – збільшується кількість малозабезпечених сімей і сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, а також – поганий стан здоров’я. Лише вдумаймося:  більше половини вагітних жінок мають  різноманітні захворювання, що не забезпечує народження здорового покоління, лише 8 відсотків дітей при народженні можна вважати здоровими; майже 1,7 млн українців перебували на обліку у зв’язку з розладами психіки та поведінки, третина з них – через вживання алкоголю та наркотиків.

В уряді вважають, що потрібні швидкі ефективні кроки, аби якось вирівняти соціально-демографічну ситуацію. Але… Варто згадати, що у 2014-у Законом України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» влада суттєво зменшила виплати при народженні другої-третьої та наступної дитини й при тому підняла виплату за народження першої дитини. Нагадаю: до 2014-го за народження першої дитини платили майже 31 тисячу гривень, другої – майже 62 тисяч гривень, третьої – майже 124 тисячі. З 2014-го платять усім по 41 тисячі 280 гривень.

До речі, днями  Конституційний Суд України виніс рішення у справі про допомогу з догляду за дитиною – на предмет конституційності положень згаданого закону, яким зменшено виплати на другу та третю дитину. Так от, КСУ нічого протизаконного у тому не побачив, зауваживши, що «у разі виникнення об’єктивної потреби дії держави щодо перерозподілу або зменшення соціальних видатків мають бути тимчасовими і повинні мати часові межі, потрібні для стабілізації та покращення фінансово-економічної ситуації». І ще: «Верховна Рада України може встановлювати, модернізувати або поновлювати види державної допомоги сім’ям з дітьми, змінювати розмір цієї допомоги, механізми її нарахування та надання, оскільки вони не закріплені в Конституції України, а визначаються у законах відповідно до соціальної політики держави».

Тож нічого не змінилося…

Чи порятує демографічну ситуацію муніципальна няня – покаже час. Поки що не оприлюднено порядку призначення таких нянь. Із згаданої кабмінівської постанови відомо, що няні будуть співфінансуватися з державного та місцевого бюджетів. Будуть внесені зміни до Податкового кодексу. Планується запровадити податкову знижку одному з батьків дитини, платнику податку, за послугу «муніципальна няня»; визначити максимальну суму компенсації (повернення) коштів платнику податку не більшу за розмір прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого законом; запровадити податкову знижку єдиного податку платникам такого податку, які користуються послугами «муніципальної няні». Наразі у Податковий кодекс ще не внесено змін.

Експерти доволі обережно коментують усі нововведення, пов’язані з «муніципальними нянями». Взагалі няні у нас переважно працюють «у тіні», і їхня оплата значно перевищує суму півтора тисячі гривень. Тому навряд чи знайдеться багато охочих працювати легально і сплачувати усі податки.

 

Ольга КУШНЕРИК