Головна Новини Чиновники землю дерибанять – прокуратура їх ловить

Чиновники землю дерибанять – прокуратура їх ловить

ОЛЕГ ГАЛИЦЬКИЙУ поточному році органи прокуратури Тернопільської області активізували роботу щодо викриття кримінальних правопорушень у сфері земельних правовідносин.

Олег Галицький наголосив, що органи прокуратури області дієво та принципово протидіють зловживанням чиновників у земельній сфері заходами кримінально-правового впливу. Серед найбільш характерних порушень, які виявляють прокурори в діяльності службових осіб органів влади, місцевого самоврядування та контролю є видача незаконних висновків про погодження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність та користування, порушення порядку видачі таких висновків, недотримання процедури зміни цільового призначення земель.

Для прикладу, прокуратурою області завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно керівника одного з відділів Держземагентства в області у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем). Посадовець погодив кадастровий план технічної документації на земельну ділянку, у якому зазначив неправдиву інформацію про її цільове призначення. Внаслідок протиправних дій чиновника із земель державного лісового фонду вибула земельна ділянка загальною площею 2, 54 га вартістю 8 млн. 107 тис. грн., чим завдано державі тяжкі наслідки.

13 травня 2015 року завершено досудове розслідування та направлено до суду кримінальне провадження стосовно колишнього керівника ще одного з відділів Держземагентства в області у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість). Через службову недбалість посадовця з власності територіальної громади незаконно відчужено землю площею 2,26 га та вартістю понад 900 тис. грн., чим спричинено тяжкі наслідки охоронюваним законом громадським інтересам.

На розгляді у суді перебуває ще одне кримінальне провадження стосовно керівника контролюючого органу, внаслідок протиправних дій якого з власності територіальної громади було незаконно відчужено землю площею 0,64 га та вартістю понад 250 тис. грн.

Загалом, упродовж поточного року органи прокуратури області здійснювали процесуальне керівництво у 18 кримінальних провадженнях за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 364 та ст.367 КК України, тобто за фактами зловживання владою або службовим становищем та службова недбалість у сфері земельних правовідносин. У цих кримінальних провадженнях виявлено протиправні дії службових осіб, пов’язані з незаконним відчуженням земельних ділянок загальною площею 9,17 га та вартістю майже 10 млн. грн.

  • Цьогоріч органами прокуратури області продовжено системну роботу, спрямовану на посилення протидії корупційним проявам у регіоні та утвердження принципу невідворотності відповідальності за корупційні правопорушення, – констатує Олег Галицький.

Так, у поточному році судами винесено вироки у кримінальних провадженнях, розслідуваних прокуратурою області стосовно 3 службових осіб за фактами одержання неправомірної вигоди у сфері земельних правовідносин.  Окрім того, правоохоронними органами складено 19 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення на вказаному напрямі, за результатами розгляду яких судами притягнуто до відповідальності сільського голову та ряд депутатів місцевих рад за неповідомлення про конфлікт інтересів при голосуванні сесією цих рад за виділення земельних ділянок у власність та користування.