Головна Новини Чим живе село на Тернопільщині, де мешкає 12 людей (Відео)

Чим живе село на Тернопільщині, де мешкає 12 людей (Відео)

Закинуті будинки і височезні хащі. Село Тарноруда, Підволочиського району, одне з тих, які на межі зникнення. Живе тут лише 12 людей. Здебільшого всі вони старшого віку. Пані Ванда прожила тут все життя і з радістю погодилася показати нашій знімальній групі, як живе одне з найменших за чисельністю  сіл Тернопільщини.

Пані Ванда показує своє помешкання біля ставу. Каже, у вітряну погоду треба добре вдягатися, повідомляє Т1Т1

В Тарнаруді немає магазину чи фельдшерського пункту. Пані Ванда каже, за продуктами їздять до сусідніх сіл. На щастя, попри те, що село маленьке, дехто має власний транспорт. Вони й допомагають іншим. Як от пан Михайло, який доклав немало до реставрації головної архітектурної пам’ятки Тарнаруди – римо-католицького костелу.

Зараз більша частина села схожа на хащі. Люди живуть тут лише у 7-ми хатах. Староста села Тарнаруда Іван Коптій розповідає, населення в більшості – пенсіонери. Молоді практично немає, бо нема роботи та перспективи.

Попри таку сумну картину сьогодення, пані Ванда ще пам’ятає часи, коли у селі було багато людей. Каже, сюди навіть один раз на тиждень приїжджали торговці, робили невеличкий ринок.

Пані Ванда розповідає, в селі живе лише одна молода сім’я. Наша знімальна група хотіла з ними познайомитись, але господарів вдома не застали.

Попри всі проблеми та нелегкі обставини, у селі є свої традиції, які сформувалися впродовж десятиліть. До прикладу, щонеділі з усіх хат люди сходяться на службу до храму, якому вже понад 200 років. Спілкуються, дружать, працюють на городах і з радістю допомагають одне одному. Пані Ванда каже – зараз село живе завдяки тому, що люди тут, як одна сім’я.