Головна Новини Через спалах сибірки тернопільський зоокуток закрили на карантин

Через спалах сибірки тернопільський зоокуток закрили на карантин

Карантин у тернопільському зоокутку, де виявили спалах сибірки, триватиме 15 днів. Відвідувати парк “Топільче” безпечно, але контактувати з тваринами заборонено. Про це Суспільному на позачерговому засіданні протиепізоотичної комісії розповів начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Держпродспожисужби області Віталій Марків.

За його словами, 70 тварин, які живуть у парку “Топільче”, провакцинували, вони під наглядом ветеринарів.

Завідувачка відділення особливо небезпечних інфекцій обласного центру контролю хвороб Надія Годована розповіла, сибірка – це інфекційне захворювання, яким можуть заразитися тварини та люди. За її словами, сімейні лікарі стежать за здоров’ям працівників зоокутка, пише Суспільне.

“Сибірка має різні форми. Залежно від цих форм можуть спостерігатися різні симптоми. Це підвищення температури тіла, задишка, можуть з’являтися зміни на відкритих ділянках шкіри.

Людина може заразитися при догляді за твариною, при споживанні м’яса хворої тварини, при знятті шкіри і носінні одягу з хутра. Відповідно до нормативних документів, дані особи отримують превентивне лікування. Тобто, приймають антибіотики. З метою попередження виникнення захворювання у цих людей”, – каже Годована.

Востаннє спалахи сибірки на Тернопільщині фіксували 25 років тому. Про це розповів начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Держпродспоживслужби області Віталій Марків. За його словами, у тварин хворобу можна виявити тільки після смерті. За попередньою версією, тварини із зоокутка могли заразитися сибіркою через спори в ґрунті. Віталій Марків каже, зразки ґрунту взяли на дослідження:

“Форма перебігу сибірки блискавична. Безсимптомно тварина гине. Зараження можна було запідозрити після смерті тварини. Труп здувається, а з рота виділяється кров’яниста піна. Для сибірки характерно, що збільшується селезінка у 5-6 разів”.

Нагадаємо, сибірку в тернопільському зоокутку виявили після смерті поні. Тварина загинула 28 вересня. Після розтину в неї підтвердили сибірку. Зоокуток у парку “Топільче” створили понад 30 років тому. Про це розповів заступник директора з розвитку інфраструктури парків Тернополя Микола Ткач.