Головна Новини Через дистанційне навчання у Тернополі студентів виселяють з гуртожитків

Через дистанційне навчання у Тернополі студентів виселяють з гуртожитків

Відсьогодні студенти, які живуть в гуртожитках, мали б виселитися зі своїх кімнат та навчатися дистанційно. Про це заявила начальниця обласного управління освіти Ольга Хома.

За її словами, таку рекомендацію дало Міністерство освіти в понеділок, 12 жовтня. Чи дослухтися цих рекомендацій – кожен навчальний заклад може вирішувати самостійно. Наші кореспонденти поспілкувалися з представниками 3-х навчальних закладів, пише Суспільне

Степан Кривко сьогодні виселився з гуртожитку музичного коледжу імені Соломії Крушельницької. Він повертатиметься додому в село Вівся Козівського району.

“Хотіли б ще займатися, але сказали, що карантин аж місяць, так що мусимо їхати всі додому”, – каже Кривко.

Михайло Юристий мешкає в 2-му гуртожитку педагогічного університету. Виселитися не може, бо працює вчителем фізкультури в 16-тій школі Тернополя, а сам із Бучача.

“Вважаю, що кожен студент має право сам вирішувати, виселятися йому з гуртожитку чи ні, бо вони оплачують за житло і мають право в ньому жити”, – розповів Юристий.

За словами Михайла Боднара, керівника студентського уряду педагогічного університету, біля закладу є 5 гуртожитків на приблизно 2,5 тисяч місць. Зараз там живуть близько 500 студентів.

“Якщо студенти бажають виселитися повністю – вони можуть приїхати, здати кімнату, або просто поїхати додому. Кошти повертаються, якщо студент поселився і має бажання виселитися. Кошти за дні, які він не проживав – повертаються”, – каже Боднар.

Директорка Тернопільського музичного коледжу Лариса Римар повідомила, що в гуртожитках дозволили залишитися лише тим студентам, яким більше немає де проживати.

“Нас попереджали про це, але примусово виселяти не будуть. В кого є які причини на рахунок роботи, або ще що – то вони можуть лишитися”, – зазначила студентка Західноукраїнського національного університету Тетяна Дейнека.

Голова профкому студентів Західноукраїнського національного університету Антон Шевчук розповів, що з 5-ти гуртожитків закладу виїхали майже півтори тисячі студентів.

“На разі в нас в університеті студенти в гуртожитках проживають і ніхто їх виселяти не буде. Наші студенти якщо поселені – то мають право проживати в гуртожитку, мають право тут вчитися і використовувати всі ресурси, як і до цього”, – сказав Шевчук.

Хома заявила, що рекомендації від Міністерства освіти отримали всі навчальні заклади Тернопільщини.

“Здобувачі освіти, які виїжджають з гуртожитків з 15 жовтня по 15 листопада 2020-го року мають бути звільнені від оплати за проживання на цей період. Оплата, яка була внесена як аванс – має бути повернута або зарахована як оплата за наступні періоди проживання”, – розповіла начальниця.

За словами Хоми, в області є 5 вищих навчальних закладів та 22 заклади профтехосвіти. Навчаються в них близько 40-ка тисяч осіб.