Головна Новини Це була не випадковість, а вбивство: рідні юнака, який зник 17 років...

Це була не випадковість, а вбивство: рідні юнака, який зник 17 років тому добиваються справедливості

Юрій Семенюк

Рідні зниклого 17 років тому Юрія Семенюка досі не можуть поховати його рештки, адже ще немає результатів ДНК-експертизи. Відколи виявили людські рештки на сміттєзвалищі, минуло вже три місяці. Однак наразі новин  від поліції щодо відкритого кримінального провадження рідні не отримували. Вони хвилюються, що справу можуть закрити за терміном давності, і винуватці смерті юнака так і не понесуть відповідальності за скоєне. Щоб справу не спустили на гальмах, за допомогою звернулися до адвоката.

На якому етапі розслідування справи про безвісти зниклого 17 років тому юнака, з’ясував «Терен»

– Чекаємо на ДНК-експертизу, яка, як повідомив нам слідчий, має бути з тижня на тиждень, – розповідає братова зниклого Оксана Семенюк. – Більше нам нічого не повідомляли. Відомо лише, що була експертиза, яка визначила стать, вік людини, рештки якої знайдені, і скільки часу кістки пролежали в землі. Однак чи це справді був Юра, має встановити тільки ДНК-експертиза. Ми то знаємо, що це він, бо двоє його «товаришів» у всьому зізналися. Але для слідства потрібне офіційне підтвердження. 

Нагадаємо, у серпні цього року людські рештки виявили на сміттєзвалищі у селі Гнилички Тернопільського району.

16-річний Юрій Семенюк із села Сухівці колишнього Підволочиського району вийшов з дому у березні 2004 року і не повернувся. Рідні шукали його 17 років і не полишали надії, що він живий. У серпні цього року зізнання односельців, які перед зникненням були з хлопцем, шокувало усіх. 

Один з чоловіків, який з дитинства товаришував з Юрієм, випивши зайвого, зізнався знайомому про те, що сталося 17 років тому. Чоловік розповів, що у ніч зникнення він разом з товаришами поїхав на закинуту ферму за кольоровим металом. Юрій заліз у електрощитову, яка виявилася підключена до мережі. Хлопця вдарило струмом. Він помер на місці події. Друзі злякалися і вирішили захоронити тіло самостійно. Вони вивезли знайомого у село за 10 кілометрів, його одяг зняли і спалили, а тіло закопали на стихійному сміттєзвалищі. Це підтвердив і спільник, який, як виявилося, згодом ще й став кумом рідного брата безвісти зниклого юнака. На момент зізнання чоловік перебував на заробітках за кордоном, однак через відеозв’язок вказав приблизне місце поховання. Зараз обоє чоловіків є вдома в Сухівцях і живуть звичним життям. 

– Наш «кум», який приїхав з Голландії, вже був в поліції і там розповів про події, які сталися 17 років тому, – каже Оксана Семенюк. – Я йому телефонувала, запитувала чому спалив одяг. Він пояснив: бо злякався, бо був шокований. Як був шокований, як він це все спланував? Ми не подаруємо йому того, що зробив. 

Рідні Юрія Семенюка сумніваються, чи справді його вбило струмом. На їх думку, ймовірно йдеться про вбивство юнака. Адже під час огляду знайдених рештків виявили, що на верхній щелепі немає двох зубів, а сама щелепа тріснута. 

– Він був молодий, здоровий, ні на що не скаржився. Ми хочемо знати правду, що сталося з Юрою і звідки взялися ці пошкодження, – говорить братова. – Людські рештки можуть лежати в землі навіть 100 років, і все тримається в купі. А тут двох зубів немає, перенісся немає. Ймовірно Юру побили і якби надали допомогу, то він би жив, а його просто закопали. 

Згорьовані родичі зниклого зверталися вже і до екстрасенсів, які, як каже Оксана Семенюк, про удар електрострумом нічого не сказали, а одноголосно заявили, що це було вбивство. 

Зазначимо, що за даним фактом правоохоронці порушили кримінальне провадження за ст. 115 Кримінального Кодексу України – умисне вбивство безвісти відсутнього. 

Як повідомили у відділі комунікації поліції в Тернопільській області, ще немає ДНК експертизи, яка покаже, чи це справді кістки цього юнака чи ні. Лише після цього буде йти мова про інші слідчі дії.

Як запевняють у поліції, результати цієї експертизи мають бути до Нового року. Після цього слідчі зможуть приймати подальші рішення у справі: або закриють її, або продовжать розслідування, якщо виявиться, що кістки справді належать Юрію Семенюку. 

До слова, тіло чоловіка, загорнуте в простирадло та одіяла, знайшли на стихійному сміттєзвалищі у селі Шибалин на Бережанщині 8 листопада. Як з’ясували правоохоронці під час попереднього огляду, чоловік помер насильницькою смертю. На його тілі виявили велику кількість тілесних ушкоджень, чоловік був практично закатований. 

Фото: Андрій Савчук, архів родини Семенюк, головне управління Нацполіції в Тернопільській області