Головна Новини Фахівці назвали причину масового отруєння дітей на Кременеччині

Фахівці назвали причину масового отруєння дітей на Кременеччині

Нагадуємо, що 14.06.2018р. в області зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції, в результаті якого постраждало 10 вихованців НВК «Гаївська ЗОШ І-ІІ ступеню – ДНЗ», Кременецького району.

Хворі були госпіталізовані в інфекційне відділення Кременецької ЦРКЛ з попереднім діагнозом «Гостра кишкова інфекція».

За результатами лабораторних досліджень матеріалу фахівцями Кременецького міжрайонного відділу ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України»  встановлено причину спалаху –  виділено та ідентифіковано етіологічний збудник  – Salmonellaenteritidis.

Під час проведення епідрозслідування  в НВК «Гаївська ЗОШ І-ІІ ступеню – ДНЗ» встановлено факт використання курячих немаркованих яєць для приготування страв в садочку. Слід зазначити, що за умови використання яєць негарантованої якості, не виключено інфікованих сальмонелою,  виникає ризик потрапляння збудника  у готові страви. Таким чином,  недотримання  технологічних процесів приготування страв в закладі, сприяли  розмноженню збудника сальмонельозу.

 

Фахівцями Державної установи “Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” своєчасно розпочато епідеміологічне розслідування з метою встановлення джерела, ймовірних факторів передачі інфекції, причин та обставин, що сприяли виникненню інфекційних захворювань.

Організовано необхідний комплекс протиепідемічних заходів з метою локалізації та ліквідації вогнища. Проведено заключну дезінфекцію в дитячому закладі.

Під час проведення епідрозслідування визначено межі вогнища, оформлено списки контактних осіб, оцінено ступінь ризику щодо інфікування. За контактним особам організовано медичне спостереження, проведено лабораторні обстеження.

З метою пошуку етіологічного фактору, розширено спектр мікробіологічних досліджень щодо визначення патогенних збудників бактеріологічного та вірусологічного походження.

Здійснено відбір матеріалу для лабораторних досліджень, як від хворих, так із об’єктів зовнішнього середовища (змиви на патогенну флору, взірці харчових продуктів, сировини,  питної води).

За результатами лабораторних досліджень матеріалу: Salmonella enteritidisвиділена у 3-х осіб, в т.ч. в однієї дитини встановлено мікс – інфекцію (Salmonellaenteritidis та ротавірус).

Епідрозслідування продовжується.