Головна Новини У 2018 році на Тернопільщині зареєстровано 5 спалахів кишкових інфекцій

У 2018 році на Тернопільщині зареєстровано 5 спалахів кишкових інфекцій

У 2018 році в Тернопільській області фахівціями Держпродспоживслужби проведено розслідування 5 спалахів кишкових інфекцій, з кількістю постраждалих 65 осіб, в тому числі 57 дітей (87,7%). У 2017 році розслідувано – 7 спалахів, з кількістю постраждалих 48 осіб, в т.ч. 31 дитина (64,6%).

Із 5-ти зареєстрованих у 2018 році спалахів – 4 спалахи сальмонельозу та 1 норовірусної інфекції; 4 пов’язані з дошкільними навчальними закладами і 1 з закладом громадського харчування, а саме:

  1. Спалах «Сальмонельозу» в дитячому садку – ясла «Калинонька» м.Збаража, захворіло 27 осіб, в т.ч. 23 дітей та 4 дорослих (3 працівники ДНЗ).

Джерело збудника інфекції – інфіковані сальмонелою курячі яйця невідомого походження. Фактор передачі – «омлет»приготовлений з використанням інфікованих яєць.

  1. Спалах «Норовірусноїінфекції» у Микулинецькому ясла-садку «Веселка» Теребовлянського району з кількістю захворілих 12 дітей (з однієї групи).

Зараження відбулося одномоментно контактно-побутовим шляхом, під час проведення відкритого уроку за участю батьків та родичів, серед яких наймовірніше був хворий чи носій інфекції.

  1. Спалах «Сальмонельозу», пов’язаний із закладом громадського харчування «Ресторація MISTO» м.Борщів. Захворіло 10 осіб, з них – 6 дітей.

Фактором передачі послужило інфіковане куряче м’ясо, з якого готувалися страви (за результатами лабораторних досліджень Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗУкраїни» у взірцях відварного порізаного курячого м’яса виділена сальмонела).

4. Спалах «Сальмонельозу» в навчально-виховному комплексі «Гаївська ЗОШ I-II ст. – ДНЗ» Кременецького району з кількістю захворілих 10 дітей(з однієї групи).

Джерелом інфекції, наймовірніше, стала помічник вихователя (носій інфекції) даного закладу, у якої за результатами обстеження Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» виділений збудник сальмонельозу. Фактором передачі послужили інфіковані сальмонелою готові страви.

5. Спалах «Сальмонельозу та ГКІ» серед дітей, що відвідують ДНЗ №14м. Тернопіль. Захворіло 6дітей з різних груп. Ймовірно, що сальмонельоз у ДНЗ був занесений хворою дитиною (випадок захворювання не був зареєстрований у медичному закладі, батьки за медичною допомогою не зверталися), відтак захворювання поширилось серед дітей контактно-побутовим шляхом.

В усіх випадках причиною спалахів послужили грубі порушення вимог чинного санітарного законодавства, зокрема: порушення технології приготування страв, недотримання погоджених перспективних меню, використання немаркованих курячих яєць невідомого походження, відсутні умови для миття і обробки курячих яєць, формальне ведення документації особливо з організації харчування, відсутність дезинфікуючих засобів, неправильне їх використання та інші.

Завдяки організованому і проведеному комплексу протиепідемічних заходів на об’єктах нагляду (тимчасове закриття закладів, заключна дезінфекція у приміщеннях, вилучення, утилізація недоброякісної продукції, тимчасове відсторонення від роботи носіїв інфекції, своєчасне лікування і санація хворих та носіїв) недопущено подальше розповсюдження інфекцій. Всі спалахи були ліквідовані в межах одного інкубаційного періоду (від моменту реєстрації спалаху). До винних осіб були застосовані заходи дисциплінарного та адміністративного впливу (звільнення з роботи, догани, протокол про порушення Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти…»). Матеріали розслідування спалахів передані до органів Національної поліції, по окремих випадках відкрито кримінальні провадження.

Питання розглядалися на засіданнях регіональних комісій з питань ТЕБ та НС, на нарадах при райдержадміністраціях; інформації про результати розслідувань, причини спалахів, виявлені порушення та пропозиції щодо їх усунення направлялись до органів влади та відповідних їх структурних підрозділів.