Головна Новини У Чортківський громаді зароблятимуть на використаних пластикових пляшках

У Чортківський громаді зароблятимуть на використаних пластикових пляшках

У Чортківській громаді знайшли застосування використаним пластиковим пляшкам – їх пресуватимуть спеціальним обладнанням, після чого – продаватимуть. Завдяки цьому і вулиці міст та сіл стануть ще чистішими, і в громаду додаткові кошти надходитимуть, повідомили у міськраді.

ЯК ЗАРОБИТИ НА ПЛАСТИКОВИХ ПЛЯШКАХ?

Недостатньо просто сортувати сміття та викидати пластикові пляшки в окремий контейнер. Це лише перший етап. Далі слід доставити пластик до місця переробки. Але перед цим – спресувати його. Над цим зараз працює управління комунального господарства міської ради та КП «Чортківський ККП».

За 100 тис. гривень придбали спеціальний прес для пластикових пляшок. Протягом тижня він вже повинен надійти до Чорткова. У нього окремо закидатимуть білі пляшки, окремо сині, окремо кольорові – адже так потім вигідніше продавати. Прес декілька разів стискатиме пляшки, допоки не вийде своєрідний пластиковий тюк. За одну годину придбаний прес здатний зробити від 4 до 6 таких тюків. Вага одного може сягати до 180 кг (залежно від матеріалу).

Паралельно триває робота щодо пошуків переробного підприємства, котрому продаватимемо зібраний та спресований пластик.

КОМЕНТУЄ МІСЬКИЙ ГОЛОВА

«Досі пластик у нашій громаді безкоштовно збирає приватна фірма «Катруб». Ми попросили їх про таку цінну для нас допомогу. Завдяки цьому ми не забруднюємо ПЕТ-пляшками навколишнє середовище та зокрема наш сміттєвий полігон. Весь зібраний пластик вивозять за межу нашої громади.

Тепер, коли ми вже придбали прес, навчимось ним працювати, КП «Чортківський ККП» власними силами забиратиме із корзин весь пластик, пресуватиме його та продаватиме! Ми довго до цього йшли, це черговий крок до реалізації нашої важливої стратегії, покликаної зробити громаду чистою.

Зауважу, що ОСББ, котрі у своїх дворах організують роздільне сортування сміття, в тому числі пластику, зможуть на цьому заробляти! Адже наше комунальне підприємство викуплятиме у ОСББ відсортовані ПЕТ-пляшки!

Також працюємо над заохоченням людей із приватних секторів сортувати сміття. Для чого викидати все в свій персональний бак та платити за більший об’єм, якщо той же пластик можна відсортувати та безкоштовно викинути в окрему корзину? Такі корзини ставитимемо у всіх районах міста, де є приватні домогосподарства», – прокоментував Володимир Шматько.

ЧОМУ СОРТУВАННЯ СМІТТЯ ЦЕ ВАЖЛИВО?

Справа в тому, що міцні і практичні ПЕТ-пляшки виготовляють з нафти. Кожну хвилину в світі продається мільйон напоїв в пластиковій тарі. З середини XX століття пластику виготовили 8,3 млрд тонн, і тільки 9% від цієї кількості пішло на переробку. Статистика в Україні ще гірше – 96% всіх відходів відправляють на сміттєві полігони. Але ж пластикова пляшка розкладається 1000 років! Сортувати сміття в Україні почали тільки в 2018 році. І, як і в усьому світі, проблемою залишається збір і переробка пластикової тари.