Головна Новини У Чорткові виявили випадок дифтерії

У Чорткові виявили випадок дифтерії

У Чорткові зафіксували випадок дифтерії. Захворіла 29-річна жінка, яка нещодавно переїхала з зони бойових дій. Вона звернулася за допомогою до місцевих лікарів 2 квітня.

Жінка зараз перебуває у Чортківській лікарні, загрози поширенню інфекції серед жителів Чортківського району чи Тернопільської області немає. Це відзначила директорка лабораторного центру Оксана Чайчук.

Історію захворювання тимчасово переміщеної жительки Чорткова розповіла Олена Герасименко. Вона хворіла протягом двох тижнів. Спочатку до медиків не зверталася, були тільки болі в горлі, повідомляє Тернопіль 1.

Для довідки.

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, що передається переважно повітряно-крапельним шляхом. Проте можлива і передача через предмети побуту (посуд, іграшки). Коли дифтерійна бактерія потрапляє в дихальну систему людини, вона виробляє токсин, який блокує синтез білка в клітинах, у результаті виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям.

Інфекція проявляється сильним отруєнням організму (інтоксикацією) й утворенням характерних плівок переважно на слизових оболонках верхніх дихальних шляхів, ураженням нервової та серцево-судинної систем.

Ускладнення дифтерії:

запалення серцевого м’яза (міокардит),

множинне запалення нервів (поліневрит),

паралічі,

порушення зору (двоїння),

ураження нирок.

Проте дифтерія здатна і вбити. Надійним захистом від дифтерії є вакцинація. Відповідно до Національного календаря, щеплення від цієї хвороби роблять 2, 4, 6 18 місяців, у 6 і 16 років. Проте вакцинуватися від неї треба не лише дітям, а й дорослим — раз на 10 років: у 26, 36, 46 і далі. Це допоможе вашій імунній системі мати надійний захист.

Під час останньої епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіли близько 20 тисяч людей, 696 з них померли.

Щоби захиститися, треба негайно перевірити свій вакцинальний статус, а також — вакцинальний статус дітей. І за потреби вакцинуйтеся. Це швидко й безкоштовно та може вберегти життя вам і вашим близьким.