Головна Новини У Центрі науки відкрили оновлений ІТ-музей та презентували нові експонати

У Центрі науки відкрили оновлений ІТ-музей та презентували нові експонати

Центр науки Тернополя працює у місті вже більше року. Відкрили його наприкінці 2017 року за кошти міського бюджету. Цей проект став одним із переможців Громадського бюджету. Про результати діяльності нового закладу говорили на урочистому заході з нагоди річниці Центру 27 січня 2019 року.

“Пишаюся нашою командою і нашим Центром науки, – каже Христина Білінська, Голова ГО «Центр науки Тернополя». – Ми зробили масштабний проект і провели сотні заходів спільно з громадськими та молодіжними організаціями. За рік у нас побувало більше 14 тисяч відвідувачів і не тільки з Тернополя. Центр науки став і туристичною родзинкою: до нас приїжджають з інших міст Західної України, були діти з Донецької і Луганської областей. Центр науки діє, як молодіжний майданчик для молодіжних ініціатив. І сьогодні до нас прийшли всі, хто нам допомагає і підтримує. У 2019 році у нас діятиме лабораторія інновацій, запроваджуємо масштабний проект «Паспорт волонтера». Це буде така трудова книжка, яка документуватиме громадську діяльність людини. Плануємо провести ще більше різноманітних заходів”

З нагоди святкової події у Центрі також презентували два нові експонати, які з’явилися завдяки меценатам і спонсорам: прозоре фортепіано та квадровізор. Другий пристрій виготовили у Тернопільському національному технічному університеті і мені Івана Пулюя.

“Квадровізор для проективної голографії ми змогли виготовити завдяки спонсорській підтримці, – розповів Олександр Крамар, доцент кафедри фізики ТНТУ. – Працює він з відбиванням променів проектора, який тут розміщений. Як проектор тут використовується смарт-телевізор. Можна також використовувати мобільні девайси, думаю багато тернополян бачили такі маленькі пірамідки, які можна встановити на мобільні пристрої і отримувати об’ємні зображення невеликих розмірів. Суть цієї розробки в тому, що вона більша, що цікавіше. Ми можемо масштабувати зображення довільних розмірів було би бажання і кошти, які потрібні на те, щоб виготовити цю піраміду і використати не один проектор, а багато. Тут використовується смарт-телевізор, на який ми подаємо наперед підготовлене зображення. Такий квадровізор можна використовувати і з маркетинговою метою, наприклад для ювелірних магазинів чи для магазинів з продажу автомобілів. На ньому можна демонструвати новинки і товари, щоб привабити покупців. А в Центрі науки ми його встановили для того, щоб зацікавити дітей наукою. Якщо вони зацікавляться нею, то це перший крок до того, щоб вони вчилися і змогли зреалізувати себе подальшому житті”.

Також у Центрі відкрили відремонтований і оновлений музей ІТ. Основна маса експонатів, які в ньому представлені, збирали протягом багатьом багатьох років на станції юних техніків Тернополя. Зробити оформлення та описати представлену техніку допомагали працівники благодійного фонду «МагнетікВан». У музеї можна побачити найрізноманітнішу техніку від пісочних годинників і рахівниці до перших айбуків. В експозиції є арифмометри, калькулятори, телевізори, кінопроектори, програвачі для платівок, фотозбільшувачі, друкарські машинки, мобільні телефони тощо. А одним із найстаріших технічних пристроїв є робочий телевізор «Старт 3» 1958 року випуску. Побачити усе це, послухати цікаву лекцію та познайомитися з цікавими науковими явищами та винаходами можна у Центрі науки Тернополя, що на площі Героїв Євромайдану, 4 щодня з 12.00 до 18.00.