Головна Новини У храмі великомученика Димитрія на Тернопільщині, який спорудили 115 років тому, освятили...

У храмі великомученика Димитрія на Тернопільщині, який спорудили 115 років тому, освятили унікальний дерев’яний іконостас (ФОТО)

У Колодіївці Підволочиського району в день великомученика Димитрія було справжнє свято. У селі відзначали храмовий празник. А також 115-ліття з часу спорудження храму. З цієї нагоди парафію візитував архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк. Владика очолив Божественну Літургію у співслужінні священників Підволочиського деканату та духовних провідників Святопреображенського монастиря отців-студитів, які опікуються парафіяльним храмом, пише Наш ДЕНЬ

Архиєрей освятив новий дерев’яний іконостас у храмі, спорудження якого тривало близько 5 років. «Ми сьогодні освятили один із найкрасивіших творів сакрального мистецтва Тернопільщини, – зазначив у свій проповіді владика Василій. – Іконостас, який складається з декількох ярусів, є унікальною працею майстра-різьбяра з Червонограду Романа Яблонського та іконописців Володимира і Юрія Свідерських.

У духовному слові митрополит Василій Семенюк говорив про подвиг мучеництва святого великомученика Димитрія та закликав кожного наслідувати його чесноти та любов до Ісуса Христа.

Храм святого Димитрія у Колодіївці має давню історію.

– Митрополит Андрей Шептицький у 1904 році дав грамоту на будівництво церкви, – розповідає настоятель храму ієромонах отець Венедикт Джигринюк. – Парафіяни спорудили храм буквально за півроку – каміння з кар’єру возили на возах. Робили все без сучасної техніки, але з великим натхненням і любов’ю. Сьогодні, в день великомученика Димитрія, ми освятили іконостас і відзначили 115-річчя храму. Для нас це важлива подія. Разом з отцями ми духовно відзначили цей день у молитві за нашу Україну і наше село. Колодіївка вже давно стала паломницьким центром для багатьох християн. Люди отримують тут духовну опіку, зцілення душі і тіла. Це село особливе тим, що тут знаходиться монастир. Його мета – зміцнювати віру людей, бути тим громовідводом, який відвертає гнів Божий від людей, які грішать. Закликаю людей пам’ятати, що Господь любить усіх, але не може дарувати нам спасіння без нашої участі.

На празник у Колодіївку з’їхалися священнослужителі та жителі довколишніх сіл. 74-річна пані Марія мешкає у селі Панасівка, яке також належить до парафії св. великомученика Димитрія. Вона ходить до цього храму з дитинства. А зараз часто їздить до храму велосипедом, бо пішки йти важко вже. Тому двоколісний транспорт виручає стареньку.

– Дітей сюди водила, коли у радянські часи забороняли це робити, – розповідає жінка. – Пригадую, як тоді йшли на Дмитра до церкви, то вже наступного дня у школі їх викликали в учительську. Важкі були часи. Але ми завжди дуже любили нашу церкву і отців, які турбуються про наше духовне життя, дбають про стареньких людей, які не можуть прийти до храму.

Валентина Феринець з родиною переїхала у Колодіївку з міста Долина Івано-Франківської області.

– Ми спеціально оселилися в Колодіївці десять років тому, аби бути ближче до монастиря, – розповідає жінка. – Придбали у селі будинок і переїхали. Чоловік отримав черепно-мозкову травму, і лікарі не давали йому надії на одужання. Господь через молитви отців Антонія і Григорія подарував йому зцілення. Зараз чоловік прислуговує у храмі, добре почувається. Я дякую Богу за те, що він дав нам ці терпіння. Адже через них ми більше його пізнали і полюбили. Це благодатне місце. Якщо ти віриш, то по вірі дається тобі підтримка Божа. У своєму житті ми не раз переконувалися, наскільки це велика сила.

Наприкінці святкової Літургії маленькі жителі Колодіївки виступили з вітальним словом. Також священнослужителі вручили грамоти людям, які підтримують храм і допомогли у спорудженні іконостасу. Серед нагороджених місцевий підприємець, керівник ТОВ «Агро-млин» Богдан Олійник.

– Ми вже давно співпрацюємо з отцем Венедиктом, і я радо підтримую його ініціативи, – каже пан Богдан. – Намагаюся допомагати храму у вирішенні господарських питань і підтримую у всіх починаннях. Також допомагаю іншим селам нашої Скалатської та Підволочиської громад, де моє підприємство орендує землі. Переконаний, сьогодні бізнес повинен бути соціально відповідальним. Від цього залежить розпиток наших сіл і громад.

Після святкового Богослужіння люди вийшли на вулицю і перед храмом відбулося освячення води та святковий обхід довкола церкви.

Під час відвідин Колодіївки нам вдалося поспілкуватися з жителями села, які тепло відгукуються про активну роботу отця Венедикта з молоддю і літніми людьми.  Влітку тут відбувався масштабний з’їзд молоді, отець проводить зустрічі з школярами та спільні волонтерські акції. Також кожної першої п’ятниці місяця отець Венедикт провідує літніх людей, які вже не можуть відвідувати храм. Він спілкується з ними, молиться і сповідає, а також розпитує, що їм найбільше потрібно. Далі їх побажання священник втілює з допомогою молоді, організовуючи спільні зустрічі та акції. Отець Венедикт переконаний, така співпраця дуже ресурсна для обох поколінь. «Те, що ми сьогодні вкладемо в наших дітей, молодь, такі плоди будемо пожинати в майбутньому, – каже отець. – Я вірю, Україну чекає велике майбутнє і ми будемо вільні у всіх розуміннях – і морально, й інтелектуально. Кожен матиме можливість працювати і розбудовувати нашу країну».