Головна Новини У фейкових терористів свої мотиви

У фейкових терористів свої мотиви

Щороку вибухотехніки Національної поліції в Тернопільській області та працівники служби безпеки України фіксують непоодинокі випадки неправдивих повідомлень про підготовку вибухів, підпалів або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками.
За 10 місяців цього року, каже начальник вибухотехнічного відділу ГУНП в Тернопільській області Ігор Васьків, на лінію”102″ надійшло 14 повідомлень про загрозу вибуху.
– У ході перевірки стало відомо, що три дзвінка здійснили мешканці Тернополя та області, а одинадцять повідомлень надійшло з непідконтрольних Україні територій.
Жителька Лановеччини повідомила 4 травня повідомила у чергову частину про замінування двоповерхового будинку. Ще один мешканець Львівської області заявив про вибухівку в автобусі Червоноград-Тернопіль. А уродженець Хмельниччини запізнювався на потяг і повідомив про замінування залізничного вокзалу. Особи цих “жартівників” оперативники встановили і відкрили проти них кримінальне провадження.
Решта дзвінків про замінування адміністративних будівель, дитячих садочків, шкіл, вишів, провоохоронних органів, торгово-розважальних центрів та лікарень надходили в чергову частину поліції електронними адресами з тимчасово окупованих територій.
В жодному з чотирнадцяти випадків інформація не підтвердилася. Проте на кожне з цих повідомлень реагували екстрені служби.
– За вказаними адресами виїжджали вибухотехніки, кінологи, криміналісти, рятувальники, лікарі. Кожне приміщення обстежувалося, евакуйовувалися люди, – каже Ігор Васьків. –  Збитки за один хибний виклик становить близько десяти тисяч гривень.
Серед фейкових мінерів трапляються різні люди і різні мотиви. Проте покарання одне. За такий тероризм існує кримінальна відповідальність відповідно до статті 259 ККУ – Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності. Санкція статті передбачає покарання до восьми років позбавлення волі.
Поліцейські наголошують, що навіть попри те, що жодного реального мінування не сталося, варто виконувати всі накази щодо евакуації. А при виявленні предметів, пакунків, які викликають підозру щодо їх безпечності, телефонуйте на лінію “102”.