Головна Новини У Тернопільській обласній раді обговорили впровадження страхової медицини

У Тернопільській обласній раді обговорили впровадження страхової медицини

Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук провів нараду щодо питань впровадження страхової медицини.

Учасниками обговорення стали головні лікарі обласних і міських медичних закладів та експерти Громадської спілки з реорганізації системи охорони здоров’я.

– Страхова модель охорони здоров’я дійсно сьогодні не має альтернативи. Адже саме цей варіант дає змогу перейти від механізму фінансування, утримання медичних установ до укладання договірних відносин між надавачами медичних послуг і посередником, який спонукатиме до досягнення певних результатів, зок­рема високої якості надання медичної допомоги. Саме тому на останньому пленарному засіданні було прийнято Обласну комплексну програму підвищення рівня соціальних гарантій серед працівників бюджетної сфери та соціально незахищених верств населення Тернопільської області на 2018-2022 роки. Ця програма передбачає добровільне страхування на основі договору між страхувальником і страховиком. Також документ визначає конкретні умови страхування, предметом якого є надання застрахованій стороні послуг, які сприяють охороні здоров’я, розширюють можливості і умови отримання профілактичної, лікувально-діагностичної і реабілітаційної допомоги в обсязі, передбаченому договором, за рахунок коштів страхових медичних компаній, сформованих із добровільних страхових внесків та організаційних заходів по залученню лікувально-оздоровчої бази, – наголосив Віктор Овчарук.

Окрім цього, під час наради зазначили, що система добровільного страхування у 2019 році охопить воїнів та ветеранів АТО. Страховий поліс у сумі 150 гривень на місяць оплачуватиметься за кошти обласної та місцевих рад. У базовий пакет входитиме амбулаторне лікування у тому числі денний стаціонар, ліки за призначенням лікаря первинної ланки, стаціонарне лікування, оперативне втручання та діагностично-лабораторні дослідження.

– Сьогодні необхідне розширення джерел фінансування медичних послуг. Реформа первинної ланки вже стартувала, у квітні розпочнеться реформа вторинної. Необхідно не втратити зв’язок між первинною, вторинною та третинною ланками. Усюди ведеться мова про єдиний медичний простір. Проте за роботу в цьому напрямку беруться лише на Тернопіллі, – підкреслив експерт Громадської спілки з реорганізації системи охорони здоров’я Роман Богачев.

Під час заходу повідомили, що координація впровадження страхової медицини відбуватиметься на базі Тернопільської університетської лікарні.

– Програму необхідно впроваджувати, всесторонньо сприяти цьому. Ми маємо радитись, обговорювати, ділитись досвідом, вносити зміни. Лише за таких умов медична галузь краю приречена на успіх, – підсумував очільник обласної ради.