Головна Новини У тернопільських парках і зонах відпочинку побільшало кліщів

У тернопільських парках і зонах відпочинку побільшало кліщів

Кліщі є переносниками різних інфекцій, якими можуть заразитися як тварини, так і люди. Чи не найнебезпечніші для людини – кліщовий енцефаліт і хвороба Лайма (Лайм-бореліоз). А от для тварин найгірші наслідки матиме піроплазмоз (бабезіоз) – він може призвести до загибелі собак, а у кішок може викликати лихоманку та анемію.

У диких і домашніх тварин кліщі паразитують не тільки на шкірі, а й у внутрішніх органах (наприклад, при генералізованому демодекозі собак). Обов’язково оглядайте собаку чи кішку після прогулянок. Улюблені місця кліщів ті, де шкіра найбільш тонка: пахова область, ділянка холки, шкіра голови. Помітити кліща, що плазує та зняти його до того, як він прикріпиться до шкіри, можна під час прогулянок на собаках короткошерстих порід світлого забарвлення, а у довгошерстих собак і короткошерстих темного забарвлення можуть зняти кліща за допомогою спеціального гребінця (варто періодично прочісувати тварину).

Голодний кліщ – темного кольору овально-круглої форми, дещо звуженою до голови, розміру 3-4 мм. Кліщ, який присмоктався, через 2-3 дні набуває такого ж кольору, як шкіра тварини. Він може бути схожим на бородавку, розміром квасолини (до 10-12 мм).

Основними методами боротьби з кліщами є обробка акарицидними препаратами. Її необхідно проводити щомісяця з березня до листопада. У ветеринарних аптеках і клініках пропонують різні варіанти захисту – спреї, шампуні, таблетки, краплі, які наносять на холку тварин, та спеціальні нашийники. Основна дія всіх цих препаратів починається через 5-7 днів, тому обробляти тварину необхідно заздалегідь, а для більшого захисту можна комбінувати препарати: краплі + нашийник або краплі + спрей.

Нашийник від кліщів більш підійде для короткошерстих тварин, який має щільно прилягати до тіла, для довгошерстих собак краще застосовувати краплі, які підбираються враховуючи вагу собаки, та наносяться на шкіру в ділянці холки. Спеціальні шампуні для котів і собак містять інгредієнти з лікарською речовиною, яка вбиває кліщів при контакті. Всі засоби захисту від кліща застосовуються на 2-3 день після миття собаки.

Щодо котів, то є певні особливості боротьби з кліщами, які варто врахувати. Наприклад, для кішок не можна застосовувати засоби захисту з перметрином, оскільки він для них небезпечний. Якщо собака і кішка дружать, кішка може облизати перметрин, тому після обробки деякими спреями або краплями рекомендується добу тримати тварин у різних приміщеннях.

Якщо на тілі тварини виявили кліщ, то його необхідно обережно видалити самостійно або звернутися за допомогою до лікаря ветеринарної медицини у ветустанову.