Головна Новини У Тернополі чудо-восьминіжки допомагають виходжувати недоношених малюків

У Тернополі чудо-восьминіжки допомагають виходжувати недоношених малюків

Тернополянка Юлія цілими днями проводить у відділенні інтенсивної терапії новонароджених обласного перинатального центру “Мати і дитя”. Тут в кювезі її дочка. Дівчинка з’явилася на світ на шостому місяці вагітності, з вагою трохи більше кілограма. І хоч дитині всього пару днів від народження, першу у своєму житті іграшку вона вже отримала, повідомляє КП

Біля малятка я поклала в’язану саморобку у вигляді восьминога, – розповіла “КП” в Україні “Юлія. – Донечко була дуже неспокійна, хапалася за зонди, крутилася. Подумували навіть давати заспокійливе. Але одна з матусь порадила мені покласти в кювез в’язану іграшку- Восьминіжка, яку змайструвала місцева майстриня. Нібито ця саморобка заспокоює малюків. Так і сталося – дочка відразу ж схопила щупальця осьминожки, трохи упокоїлася.

Чудо-осьминожки стали популярними в клініках багатьох країн Європи, в тому числі і в Україні. Фото: Facebook

Історія цих іграшок почалася в Данії ще в січні 2013. Тоді місцева матуся, у якій народилася недоношена дитина, зв’язала маленького восьминога і поклала іграшку у крихти. Ефект здивував навіть лікарів – малюк перестав виривати зонди і катетери, заспокоївся.

Після цього осьминожки стали популярними в клініках багатьох країн Європи, в тому числі і в Україні. Популяризує іграшки для недоношених дітей тернопільська майстриня Катерина Счастна.

– Інформацію про проект побачила в соцмережах і вирішила приєднатися, – розповіла “КП” в Україні “Катерина. – Я сама мама, у мене підростає 2-річний синочок. Мій малюк народився вчасно, але вважаю, що чужих дітей не буває. Поки що виготовила і передала в тернопільський центр “Мати і дитя” близько півсотні визнаних осьминожек. Іграшки в’яжу тільки з бавовняних ниток, стираю в воді при + 60 ° С, сушу природним шляхом. Після іграшка відправляється в медустанову, де буде допомагати виходжувати малюків.

Компетентно
– За кордоном використання таких іграшок стало популярним, – розповів “КП” в Україні “лікар-неонатолог Роман Дяків. – Медики схиляються до думки, що в’язані щупальця іграшки нагадують діткам материнську пуповину. Дитинка хапається за виріб, відчуває себе як в материнському лоні, під захистом. Досвід використання таких іграшок в українських лікарнях невеликий, тому поки рано говорити про результати. Але якщо іграшка допомагає малюкові психологічно, то чому б і ні. у всякому разі, ми не ризикуємо, адже всі іграшки виготовляють з гіпоалергенних матеріалів, а перш за ніж потраплять до новонародженим, їх уважно оглядають волонтери.