Головна Новини У Тернополі триває документальна виставка «Голос пам’яті»

У Тернополі триває документальна виставка «Голос пам’яті»

У державному архіві Тернопільської області до Дня пам’яті та примирення і 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні відкрили документальну виставку «Голос пам’яті».

На експозиції представлено матеріали про місця масових розстрілів населення.

– Три акції були у Тернополі, зокрема у Петриківському та Янівському лісах, за вулицею Дубовецькою був табір військовополонених, де розстріляно було найбільше єврейського населення, також військовополонених та полонених інших держав», – каже головний спеціаліст відділу інформації та використання документів Державного архіву Тернопільської області Оксана Сулима.

На виставці можна ознайомитися із документальними матеріалами – це акти та відомості про збитки, нанесені загарбниками, свідчення тернополян про пограбування українського населення. «Ми демонструємо документи – це опитувальні листи, відомості, списки про кількість населення, яке було вивезено на примусові роботи в Німеччину», – каже Оксана Сулима.

У відкритті виставки взяв участь секретар Тернопільської міської ради, голова міської організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Віктор Шумада.

«Ці документальні матеріали демонструють масштаби трагедії, які пережили люди під час Другої світової війни. Дійсно, ці події були великою трагедією для України. Насамперед тому, що українці були поділені, знаходились у різних країнах, воювали у різних арміях світу», – зазначив Віктор Шумада. – «Надзвичайно важливо зберегти сьогодні державу, щоб не повторювалась схожа трагедія, щоб українці не знаходились по різні сторони барикад і захищали, власне, свою державу».

Зазначимо, за даними державного архіву Тернопільської області, загальні людські втрати України у 1941 – 1945 роках складають близько 9 мільйонів осіб, більше 2 мільйонів українців були вивезені для примусової праці до Німеччини. Цілком чи частково на території України було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, без даху над головою залишилися близько 10 мільйонів чоловік. Повністю чи частково було знищено понад 16 тисяч промислових підприємств. Підраховано, що загальні втрати економіки України у війні сягнули 40 %.