Головна Новини Гарячі У Тернополі судитимуть лісників

У Тернополі судитимуть лісників

У прокуратурі Тернопільської області тривають розслідування кримінальних проваджень стосовно лісових господарств області. Два із них завершили 30 березня і обвинувальні акти скерували до суду. Детальніше про це розповів заступник прокурора Тернопільської області Ігор Мукан під час брифінгу 31 березня.

«30 березня прокуратура області скерувала обвинувальний акт щодо однієї особи Бережанського державного агропромислового підприємства, – повідомив Ігор Мукан. – Це лісник, якого прокуратура обвинувачує у службовій недбалості. Упродовж 2015-2016 років у лісогосподарстві було виявлено значну кількість порубок лісових насаджень. Лісник же, ввірені йому ділянки лісу мав охороняти і контролювати на предмет незаконних порубок. Він цим не займався і у зв’язку із його халатністю тепер буде відповідати перед судом і відшкодовувати заподіяні своїми діями збитки. Осіб, які вирубували деревину, встановити не вдалося, але вони завдали шкоди лісовому фонду у сумі майже 80 тисяч гривень. Завершено також розслідування щодо Бучацького державного лісового господарства. Досудовим розслідуванням встановлено, що під час ревізії на складах державного лісового підприємства виявили недостачу понад тисячу метрів кубічних лісової деревини на суму понад мільйон 200 тисяч гривень. Внаслідок цього було порушено кримінальне провадження за частиною 3 статті  191 – Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем вчинені за попередньою змовою групою осіб – яке також скеровано до суду. Прокуратура області надалі проводить роботу в інших кримінальних провадженнях, обвинувальні акти по яких найближчим часом також мають направити до суду. Окрему подяку хочемо висловити громадським активістам, зокрема Ігорю Василіву та Івану Ковалику, які виявляють незаконні порубки і зловживання у сфері лісового господарства.».

Зазначені справи були порушені минулого року. Розслідування тривають ще у чотирьох провадженнях, в тому числі по Підгаєцькому та Монастириському лісогосподарствах. Щодо покарання, то за службову недбалість ліснику загрожує від трьох років позбавлення волі та відшкодування збитків, а групі осіб за розтрату майна – до восьми років позбавлення волі та відшкодування збитків.