Головна Новини У Тернополі реконструюють водогони

У Тернополі реконструюють водогони

У Тернополі розпочали реконструкцію двох водогонів, які забезпечують водою 80% тернополян. Це труби, які йдуть з Верхньо-Івачівського водозабору. Ремонтують їх за проєктом “Розвиток міської інфраструктури-2”, який кредитує Світовий банк. Проєкт передбачає ремонт на 4 об’єктах. На нього виділили 5 мільйонів доларів. Про це Суспільному розповіла начальниця водопровідно-каналізаційних мереж “Тернопільводоканалу” Ганна Загородна

Робітники замінюють частину водогону біля села Гаї-Гречинські. Роблять мокрий колодязь. Він потрібен, щоб спустити з труби воду. Про це розповів виконроб Олександр Вальчук.

“Ми робимо зараз врізки. Врізка – це ми врізаємо кусок труби, вставляємо туди трійник, приварюємо його. І є два види колодязів на цій мережі. Колодязь – це такий пристрій, який випускає і впускає повітря, коли випускають і впускають воду. В такому випадку цей колодязь – це є випуск. Випуск – це коли ми перекрили певну ділянку води, відкриваємо засувку і вода збігає з труби в мокрий колодязь”, – каже Вальчук.

Загородна каже, що водогін, який зараз ремонтують, це сталева труба діаметром 800 міліметрів. Проклали його в 1974 році.

“Івачівські водоводи ще з 70-80-х років. Вся запірна арматура вже вийшла з ладу, щоб перекрити якусь ділянку водоводу, на якому стається пошкодження. Нам потрібно було перекривати багато і засувки не тримали. В нас було багато затрат часу на ліквідацію пошкодження. У зв’язку з тими роботами, що зараз робимо, міняємо засувки на мережах, міняємо, ставимо вантуза”, – каже Загородна.

Біля села Плотича у колодязі є засувки, які перекривають воду. Також вже відремонтували частину водогону на вулиці Морозенка в Тернополі.

Завершити реконструкцію водогонів мають до кінця цього року, розповіла Ганна Загородна. За її словами, воду споживачам під час ремонту не перекривають.