Головна Новини У Тернополі, Києві та Львові працюють над створенням віртуального музею борщівської сорочки

У Тернополі, Києві та Львові працюють над створенням віртуального музею борщівської сорочки

Віртуальний музей борщівської сорочки почали створювати у Тернополі. Працюють над ним представники етно-галереї родини Демкур «Спадок» та Благодійного фонду родини Демкур. Це другий проект, який вони виграли на конкурсі грантів від Українського культурного фонду.

«Ідея створення такого музею належить родині Демкур – власникам колекції борщівської сорочки, – розповіла Наталія Волощук, керівник проекту. – Борщівська сорочка – унікальний виріб за своїми техніками, матеріалом, кроєм, історією, культурою. Борщівської сорочки є багато по світу: у селах Мельнице-Подільської зони Тернопільської області, в Аргентині, Чікаго, Нью-Йорку, Канаді, у приватних колекціях. Ми створимо сайт, який буде мати ряд технічних функцій і одна із них – це можливість завантажити продукти, які будуть напрацьовані в ході цього проекту. Крім того, будь-хто, заповнивши анкету і отримавши технічний допуск, зможе завантажити свою борщівську сорочку на цей сайт: розмістити її фотографію, описати її, розповісти, як вона з’явилася у родині тощо. Це проста ідея, але хороша місія, думаю ми з нею впораємося. Партнерами нашого проекту є приватна етно-галерея Роксоляни Шемчук зі Львова. Зараз відомий фотограф Ігор Садовий фотографує її сорочки, які будуть розміщені на сайті. Всього буде сфотографовано до 200 зразків: із галереї «Спадок», з колекції Роксоляни Шемчук та з Інституту народознавства Національної академії наук України. Експертом у справі дослідження і створення цього віртуального простору буде кандидат історичних наук Людмила Булгакова-Ситник. Окрім фотографій сорочок у великій роздільній здатності, на сайті буде ще 5 навчальних відеороликів про борщівську вишиванку. Про борщівську сорочку є багато інформації в ютубі, багато в соціальних мережах, можна читати, дивитися фільми, але дуже мало є речей, які пояснюють в чому ексклюзивність, унікальність цієї техніки вишивки. Тому ми звернулися до відомого кінорежисера Олександра Дрізя зі столиці, який створював фільм «Таїна Пінзеля від Бучача до Лувру.» і зробили йому замовлення на зйомку відеороликів. У них будуть розказувати про техніку, про унікальність, про зв’язок із трипільською культурою, пояснюватимуть значення трипільських символів, говоритимуть, хто популяризує борщівську сорочку: фестивалі, дослідження, робота Школи борщівської народної сорочки. На сайті буде розміщена також брошура-путівник, яка розповідатиме про борщівську сорочку. Її автором буде Людмила Булгакова-Ситник. Роботу над сайтом уже почали, складність в тому, що є великий об’єм робіт, а реалізувати проект маємо упродовж трьох місяців, тож попереду у нас багато роботи.».

Презентувати віртуальний музей борщівської сорочки планують у грудні 2018 року під час традиційного заходу «Спадок» збирає друзів». Наталія Волощук також зазначила, що до сайту буде вільний доступ, ніякої комерційної складової чи отримання прибутків він не передбачає.