Головна Новини У Тернополі заборонять експлуатацію всіх котелень на альтернативних видах твердого палива, які...

У Тернополі заборонять експлуатацію всіх котелень на альтернативних видах твердого палива, які не мають дозволів

Майже дві години у сесійній залі міської ради тривала дискусія щодо заборони будівництва і діяльності котелень на торфі. На самому початку пленарного засідання громадські активісти обурювалися тим, що у порядок денний не внесли проект рішення підготовлений за результатами проведених громадських слухань. Натомість, на розгляд депутатів з ініціативи міського голови було внесено проект «Про експлуатацію на території м. Тернополя котелень на альтернативних видах твердого палива». Коментуючи ситуацію, Сергій Надал пояснив, що громадські активісти чомусь акцентують увагу тільки на котельнях на торфі, тому він пропонує заборонити на території Тернополя експлуатацію всіх котелень на альтернативних видах твердого палива, які не мають дозволів, експертних висновків та відповідних ліцензій.
Висловити свою позицію щодо проблемного питання активістам надали можливість після затвердження порядку денного. Виступаючих було декілька і майже всі вони говорили про те, що спалювання торфу шкодитиме здоров’ю людей і тому торф’яні котельні необхідно заборонити. Таким є рішення тернополян, прийняте на громадських слуханнях, і міський голова повинен прислухатися до громади. На це Сергій Надал відповів, що збори тернополян у вересні, на яких і розглядали це питання не можна назвати громадськими слуханнями, оскільки відбувалися вони з численними порушеннями законодавства.
Оскільки питання резонансне, то його вирішили розглянути першим. Міський голова зауважив, що його проект рішення був обговорений на погоджувальній раді голів фракцій міської ради і це спільний робочий проект, який має бути прийнятий. Після обговорення проекту його прийняли за основу, а потім пропонували до нього доповнення. Власне таким чином окремі депутати намагалися показати, що вони дослухаються до звичайних тернополян. Але виглядало це не переконливо, а часом просто смішно. Деякі депутати просто самі не розуміли, які зміни вони мають внести до проекту, щоб відстояти позицію громади. Присутні активісти мали надію, що депутати підтримають пропозицію Андрія Шкули, яка відображала суть їхніх вимог. Але «за» проголосувало тільки 18 із 34 депутатів. Загалом, жодну із запропонованих кількома депутатами змін не було підтримано. Таким чином проект рішення залишився таким, як і був на початку. Дослівно він звучить так: «Заборонити на території м. Тернополя експлуатацію котелень чи інших генеруючих потужностей на альтернативних видах твердого палива, які не отримали позитивні експертні висновки, дозволи, сертифікати та ліцензії щодо дотримання державних будівельних, екологічних, санітарних та природоохоронних норм, або інших вимог передбачених чинним законодавством.».