Головна Новини У Тернополі діти хворіють “екзотичними” вірусними захворюваннями, в тому числі і Коксакі

У Тернополі діти хворіють “екзотичними” вірусними захворюваннями, в тому числі і Коксакі

Останнім часом поширюється інформація про те, що маленькі тернополяни хворіють «екзотичним» захворюванням, яке спровоковане вірусом Коксакі.
У зв’язку із цим повідомляємо про наступне.
В останні роки намітилася чітка тенденція до активізації ентеровірусної інфекції в світі, про що свідчить постійна її реєстрація в різних країнах. Не є екзотичною вона і для України та нашої області.
Випадки ентеровірусної інфекції реєструються на адміністративних територіях області та в м.Тернополі. Захворювання спостерігається щорічно. В поточному році кількість випадків зросла в порівнянні з попереднім роком, а зокрема, у вересні та жовтні захворіло 33 та 36 осіб відповідно.

Нагадаємо що ж таке ентеровірусна інфекція ?
Ентеровірусна інфекція – це множинна група гострих інфекційних захворювань, що викликається великою кількістю збудників (понад 100 серологічних типів вірусів – Коксакі, ЕСНО (екхо), інші), та характерна різноманітність варіантів перебігу. Віруси вражають не тільки шлунково-кишковий тракт, але й центральну нервову, серцево-судинну і м’язову системи.
Захворювання характеризується літньо-осінньою сезонністю.
Зараження відбувається кількома шляхами. Віруси в навколишнє середовище можуть потрапляти від хворої дитини або дитини, яка є вірусоносієм. У вірусоносіїв немає ніяких проявів захворювань, однак віруси знаходяться в кишківнику і виділяються в навколишнє середовище з калом. Такий стан може спостерігатися у перехворілих дітей після клінічного одужання або у дітей, у яких вірус потрапив в організм, але не зміг викликати захворювання.
Потрапивши в навколишнє середовище, віруси можуть зберігатися досить довго, так як добре переносять несприятливий вплив. Добре зберігаються віруси у воді та грунті, при заморожуванні можуть виживати протягом декількох років, стійкі до дії дезинфікуючих засобів, однак сприйнятливі до дії високих температур (при нагріванні до 45 º С гинуть через 45-60 секунд).
Механізм передачі повітряно-краплинний (при чханні і кашлі з крапельками слини від хворої дитини до здорової) і фекально-оральний при не дотриманні правил особистої гігієни. Можливе зараження дітей через іграшки, якщо діти беруть їх до рота.
Проникаючи через слизову оболонку дихальної системи або органів травлення, віруси розносяться кров’ю по всьому організму. Інкубаційний період (період від попадання вірусу в організм дитини до появи перших клінічних ознак) у всіх ентеровірусних інфекцій однаковий – від 2 до 10 днів, після чого починають проявлятися численні симптоми захворювання.
Останім часом у захворілих переважає синдром “рука, нога, рот” (від англійської назви Hand-Foot-and-Mouth Disease або HFMD). Така назва отримана через свої зовнішні прояви – внутрішні поверхні щік, губи, язик, горло покриваються невеликими сірувато-білястими пухирями, поява яких досить імовірно і на долонях, пальцях, ступнях.
Хворіють частіше діти у віці від 3 до 10 років.
Після перенесеної ентеровірусної інфекції утворюється стійкий імунітет, проте, він специфічний. Це означає, що імунітет утворюється тільки до того серологічного типу вірусу, яким перехворіла дитина і не захищає його від інших різновидів цих вірусів. Тому ентеровірусною інфекцією, дитина може хворіти кілька разів за своє життя.
Для встановлення діагнозу проводиться лабораторне підтвердження ентеровірусної інфекції: виявлення РНК ентеровірусу методом ПЛР та на культурі клітин з метою визначення ізоляту вірусу у зразку фекалій.

Методи специфічної профілактики (вакцинація) проти ентеровірусних захворювань не розроблені.

Для профілактики необхідно :
– ізолювати хвору особу (особливо в організованих колективах) ;
– дотримуватись правил особистої гігієни: мити руки після відвідування туалету, прогулянки на вулиці;
– пити лише кип’ячену воду або бутильовану (неприпустимо використання для пиття води з відкритого джерела (річка, озеро).
– користуватись індивідуальним посудом, рушником тощо;
– проводити часте провітрювання приміщень ;
– щоденне вологе прибирання у помешканнях.

У разі необхідності у вірусологічній лабораторії «ДУ ТОЛЦ МОЗУ» за адресою м.Тернопіль, вул. Федьковича 13, контактний телефон 25-04-27, проведуть дослідження зразку матеріалу (фекалії) від хворих для виявлення РНК енткровірусу.