Головна Новини У Тернополі говорили про запобігання випадків масових отруєнь бджіл

У Тернополі говорили про запобігання випадків масових отруєнь бджіл

В Головному управлінні Держпродспоживслужби в Тернопільській області відбулася нарада щодо запобігання випадків масових отруєнь бджіл при проведенні весняно-польових робіт з використанням агрохімікатів, безпечного застосування засобів захисту рослин та недопущення порушень законодавства у галузі бджільництва за участю пасічників та представників аграріїв області.
«Щороку виникає проблема масової загибелі бджіл внаслідок порушення законодавства.Тому необхідно вжити всіх можливих заходів щодо запобігання випадків масових отруєнь медоносних комах» – зазначив у вступному слові Володимир Богоніс.
Про порядок отримання ветеринарно-санітарного паспорта пасіки,її реєстрації та обстеження пасік, власне законодавчої бази стосовно бджолярства присутніх ознайомив начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Володимир Марків. Про процедуру відбору зразків при підозрі на отруєння чи захворювання бджіл розповів завідувач відділу епізоотології та патоморфології Тернопільської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби Сергій Червінський. Не менш важливим питанням є інформування власників пасік через засоби масової інформації про застосування аграріями пестицидів та агрохімікатів на території району, вчасного інформування мешканців району, власників пасік про місця, час і спосіб проведення обробки. Про особливості застосування агрохімікатів та засобів захисту рослин доповів начальник відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Володимир Пасічнюк.
Заступник директора департаменту агропромислового розвитку Василь Кічак проінформував присутніх про стан і розвиток бджільництва області, наголосив про організаційні заходи, які необхідно вживати у випадках отруєння бджіл, а також що робиться з питань оновлення законодавства в цьому напрямку.
Заступник голови обласної спілки пасічників Роман Бик поінформував про плани розвитку спілки та галузі. До обговорення долучились представники Тернопільської обласної асоціації пасічників імені Миколи Михалевича та спеціалісти департаменту агропромислового розвитку Тернопільської облдержадміністрації.
Пасічники отримали вичерпні відповіді на всі питання від доповідачів.