Головна Новини У Тернополі встановили меморіальну дошку тернополянці, яка з батьками в час війни...

У Тернополі встановили меморіальну дошку тернополянці, яка з батьками в час війни рятувала євреїв

У Тернополі встановили бронзову меморіальну дошку тернополянці, яка під час Другої світової війни разом з батьками рятувала євреїв від нацистів. Йдеться про Ірину Максимів, її дівоче прізвище Саїк. Меморіал встановили на стіні будинку,що на вулиці За Рудкою,4. Там жінка мешкала з 1960 року. Про це розповів історик Тарас Циклиняк.

За його словами, вартість меморіальної дошки 2 тисячі доларів. Це кошти благодійників та рідних Ірини Максимів.

“Ініціатором встановлення дошки є я та родина пані Ірини. Виникла ця ідея наприкінці вересня. Дуже оперативно вдалося це зробити. Я безмежно вдячний скульптору Дмитру Мулярчуку, який відгукнувся і створив цю меморіальну дошку. У Львові відлили цю меморіальну дошку і от сьогодні ми її встановлюємо”, – каже Циклиняк.

“Я радий, що був з нею знайомий, хотілося подати її таким чином, щоб вона насправді, як передача певного посилу від того покоління, яким вона являє. Фраза, яка є на дошці “Ми думаємо, що так буде все” – символічна і говорить наскільки ми не цінуємо момент життя в якому ми живемо, не оцінюємо швидкоплинність того часу. Філософська така фраза і вона добре пасує до цього образу”, – каже скульптор Дмитро Мулярчук.

Ірина Максимів отримала відзнаку “Праведник народів світу”. Такі ж відзнаки були в її батьків, за те, що вони врятували від нацистів 16 євреїв.

“Вони спочатку їх на даху переховували, а потім в пивниці. Приходили німці, але з німців також були хороші люди. І один раз мама розказувала, що прийшов німець з псом, а там був такий люк і той пес відчував, що там люди є, а той німець знав, догадувався. Він того пса забрав і легесенько ту ситуацію згладив”, каже дочка Ірини Максимів Оксана Назарчук.

Суспільне