Головна Новини У Теребовлі відкили казкову кімнату для особливих дітей (Фото)

У Теребовлі відкили казкову кімнату для особливих дітей (Фото)

16 квітня в Теребовлянському навчально-виховному комплексі урочисто відкрили сенсорну кімнату. Це стало можливим завдяки меценатам – громадській організації «Лайонс Клабс Інтернешнл-Україна».

На відкритті були присутні голова правління громадської організації «Лайонс Клабс Інтернешнл-Україна» Валентин Кравченко, начальник управління освіти і науки Тернопільської ОДА Ольга Хома, голова Теребовлянської райдержадміністрації Юрій Ништа, начальник відділу освіти Теребовлянської РДА Йосип Кацан, меценат закладу Юрій Дзюбан та о. Ігор Сип’як, настоятель церкви Покрови Пресвятої Богородиці, який освятив сенсорну кімнату і поблагословив педагогів, дітей на плідну роботу. Педагог школи Оксана Томчишин разом зі своїми вихованцями провела для гостей перше показове заняття.

Занурення в атмосферу сенсорної кімнати нагадує про те, що окрім стресів існують ще й маленькі радощі життя. У цій незвичайній кімнаті ми дізнаємося, що звичайний для нас світ, звичні речі стають зовсім іншими, чарівними. Тут можна заховатися у водоспад («сухий» душ), гратися із зоряним світлом («Зоряне небо», проектор «Зірки»), спостерігати за жителями підводного царства (бульбашкова колона, «Акваріум»), плавати в сухому басейні. А ще тут є незвичайна поляна (Інтерактивна проекція на підлогу), де можна пограти з веселкою, похлюпатися у морській воді, позбирати грибочки чи відгадати сліди звірят, які сховалися в лісі.

Але найцікавіше це те, що речі в цій кімнаті можуть мінятися. Завдяки добре продуманому проекту сенсорної кімнати в одному приміщенні об’єднано середовище сенсомоторного розвитку, темної та світлої кімнати.

У темній сенсорній кімнаті створені умови, в яких дитина отримує позитивні емоції, відчуття комфорту і безпеки, що сприяє швидкому встановленню тісного контакту між педагогами і дітьми. Це казка, в якій все дзюрчить, звучить, переливається, приманює, допомагає забути страхи, заспокоює. Саме у темній сенсорній кімнаті взаємодія між людиною і інтерактивним середовищем здійснюється найгармонійніше.

Середовище світлої сенсорної кімнати використовується, як зона для ігор і занять, включаючи різноманітні ігрові модулі для взаємодії при денному світлі або яскравому освітленні, сюди входять різні м’які модулі, «сухий» басейн, «сухий» душ, сенсорні (аудіовізуальні і тактильні) стимулятори, музичні, тактильні та розвиваючі панно, пісочниця і багато іншого.

Відкриття сенсорної кімнати у Теребовлянському НВК дасть змогу дітям з особливими освітніми потребами відчути себе звичайними школярами, пізнати радощі життя.

Джерело: oblosvita.te.ua