До Дня працівників сільського господарства Головне управління статистики у Тернопільській області підготувало Статистичну панораму «Сільське господарство Тернопільщини в цифрах»

 

На початок листопада 2016р. в області діяло 444 сільськогосподарських підприємств, середньооблікова кількість працівників у яких становить 10,4 тис. осіб. Крім того, на Тернопільщині нараховується 583 економічно активних фермерських господарств. Діючі аграрні підприємства і фермери мають у користуванні відповідно 471,8 тис.га і 67,2 тис.га сільськогосподарських угідь.

  • Середня номінальна заробітна плата штатного працівника сільськогосподарських підприємств нашої області (із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб) у вересні 2016р. становила 4389 грн, що у 3 рази вище рівня мінімальної заробітної плати (1450 грн). Порівняно з вереснем 2015р. розмір заробітної плати по галузі збільшився в середньому на 37,9% та перевищує середній показник по області на 15,4%.

  • У січні–жовтні 2016р. обсяг виробництва валової продукції сільського господарства зріс у порівнянні з січнем–жовтнем 2015р. на 2,7%, у т.ч. в сільськогосподарських підприємствах – на 3,6%, у господарствах населення – на 2,0%.

  • За 10 місяців 2016р. сільськогосподарські підприємства (крім малих) реалізували власно вирощеної аграрної продукції на суму 5929,6 млн.грн, у т.ч. продукції рослинництва – на суму 4911,9 млн.грн, тваринництва – на 1017,7 млн.грн.

  • Станом на 1 листопада 2016р. в порівнянні з 1 листопада 2015р. аграрні підприємства значно наростили обсяги виробництва багатьох сільськогосподарських культур, зокрема: соняшнику на зерно – на 75,5%, картоплі – на 73,0%, овочів – на 71,4%, цукрових буряків (фабричних) – на 12,2%, зернових культур – на 7,0%.

  • В області очікується гарний урожай зернових. На 1 листопада 2016р. всіма категоріями господарств уже намолочено 2151,1 тис.т зернових культур (у початково оприбуткованій вазі), або на 8,0% більше, ніж на 1 листопада 2015р. Урожайність зернових культур (включаючи кукурудзу) становить 50,9 ц з 1 га, що на 1,8 ц більше в порівнянні з 1 листопада 2015р.

  • У 2016р. урожайність всіх основних сільськогосподарських культур (крім ріпаку та плодоягідних культур) перевищує минулорічні показники. Станом на 1 листопада 2016р. на Тернопільщині з 1 га в середньому отримали 66,8 ц кукурудзи, пшениці та ячменю – відповідно 50,9 ц та 47,3 ц (у початково оприбуткованій вазі), соняшнику на зерно – 27,7 ц, сої – 20,4 ц, цукрових буряків – 433 ц, овочів відкритого ґрунту – 207 ц, картоплі – 168 ц.

  • Станом на 1 листопада 2016р. під урожай наступного року всі категорії господарств посіяли 256,1 тис.га озимини, або на 7,7 тис.га менше, ніж торік. Сільськогосподарські підприємства посіяли 136,8 тис.га озимих зернових (на 18,0 тис.га менше) та 63,9 тис.га ріпаку на зерно (на 8,1 тис.га більше).

  • На початок листопада 2016р. у всіх категоріях господарств нараховувалося 166,4 тис. голів великої рогатої худоби (зокрема 95,4 тис. голів корів), 449,0 тис. голів свиней, 5,5 млн. голів птиці. У господарствах населення спостерігається скорочення всіх видів сільськогосподарських тварин. Агроформування в порівнянні з 1 листопада 2015р. наростили кількість корів на 2,9%, свиней – на 3,0%.

  • У сільськогосподарських підприємствах значно покращилися показники продуктивності худоби та птиці. У січні–жовтні 2016р. середній надій молока від однієї корови в аграрних підприємствах (крім малих) збільшився проти січня–жовтня 2015р. на 326 кг і становив 5195 кг. Від однієї курки-несучки агроформування отримали по 240 шт яєць, що на 9 шт більше, ніж у січні–жовтні 2015р.

  • У січні–жовтні 2016р. всіма категоріями господарств вироблено 56,4 тис.т мяса (в живій вазі), 397,5 тис.т молока, 474,5 млн.шт яєць. У порівнянні з відповідним періодом 2015р. в області зросло виробництво яєць на 10,1%, проте виробництво мяса та молока скоротилося відповідно на 5,7% та 1,5%. Сільськогосподарські підприємства зуміли значно наростити обсяги виробництва яєць (на 23,6%) та молока (на 10,0%), однак зменшили виробництво мяса (на 11,7%).

  • Основними виробниками тваринницької продукції в області залишаються господарства населення. На їх долю в січні–жовтні 2016р. припало 86,5% загальних обсягів виробництва молока, 57,3% – м’яса та 50,7% – яєць.

Категорії: Новини

Теги: ,

Loading...

Залишити коментар

Вашу адресу електронної пошти не буде опубліковано.

%d блогерам подобається це: