Головна Новини У селі на Тернопільщині відшукали шматок раритетного мармуру, який намагалися знищити у...

У селі на Тернопільщині відшукали шматок раритетного мармуру, який намагалися знищити у Радянському союзі

Вчора в Биківцях біля стіни палацу Чосновського, в траві (там де був кіносеанс) зливи вимили шматочок мармуру. Камінь шліфований з обох боків.
Це саме той мармур з якого були підвіконники у палаці. І за словами Нетребчук Г. Т. за радянщини вони були зірвані, побиті і засипані разом з іншим сміттям в підвальній кімнаті під теперішнім фойє. Можливо вони і досі там.
Ми зв’язались із знайомим мармуристом, який все своє життя вивчає і працює із мармуром – Юрієм Степко. За його словами – то точно мармур, бо видно по структурі каменю. Також Юрій, керуючись кольором, характером вкраплень і малюнком прожилок вважає, що швидше за все це різновид червоного мармуру під назвою – Rosso Alicante.

Мармур Россо Аліканте добувають тільки у Іспанії в містечку з однойменною назвою, розташованим на південь від Мадрида. Колірна тональність каменю може змінюватися від блідо-теракотового до рожевого. Його використовують ще з античних часів.

Також цілком імовірно, що мармуровими в палаці у Биківцях були не лише підвіконники, а й інші предмети інтер’єру, які в поєднанні доповнювали один одного, пишуть у спільноті Я – Биківці