Головна Новини У селах Тернопільщини збудують 18 амбулаторій

У селах Тернопільщини збудують 18 амбулаторій

На медичну реформу у сільській місцевості Тернопільська область отримала цього року 179 мільйонів гривень. На кожну область із державного бюджету виділяється відповідна сума, залежно від кількості людей, які проживають у селах. У нашій області – це 55% жителів, тому порівняно з іншими регіонами ми отримали більше коштів. Отримані кошти спрямують на закупівлю медичного обладнання для амбулаторій і ФАПів, автомобілів для сімейних лікарів, будівництво нових амбулаторій загальної практики сімейної медицини та реконструкцію існуючих.

«В області є 20 центрів первинної медико-санітарної допомоги, 215 амбулаторій загальної практики, 734 фельдшерсько-акушерських та фельдшерських пунктів, – розповів під час прес-конференції Степан Барна, голова Тернопільської облдержадміністрації. – За останні два роки ми зробили реконструкцію 45 об’єктів на 17 мільйонів гривень. Це були різні роботи: утеплення фасаду, заміна вікон, придбання обладнання тощо. Це дало можливість зберегти наявну мережу і зараз ми вже формуємо спроможну мережу надання первинної медичної допомоги. Вона дещо скорочується з 20 до 17 центрів. Маємо 17 районів, значить буде 17 центрів, 195 амбулаторій загальної практики сімейної медицини різних типів, починаючи від групової практики де є 2-4 лікарі і до монопрактики. Ми поставили за мету вирішити проблематику тих амбулаторій, котрі були відкриті у міжвоєнний період, тобто були переобладнані з інших приміщень. За пропозиціями райдержадміністрацій плануємо побудувати 18 амбулаторій. З них – 11 амбулаторій для 1-2 лікарів з житлом, 4 амбулаторії для 1-2 лікарів без житла, 3 амбулаторії для 3-4 лікарів без житла. Виходили з того, де найбільш відчутна проблема з якістю та умовами надання медичних послуг. Нові амбулаторії з’являться у селах Стриганці, Куряни Бережанського району, Зубрець, Трибухівці Бучацького, Зозулинці Заліщицького, Базаринці Збаразького, Будилів, Городище Козівського, Вишгородок Ланівецького, Скорики Підволочиського, Ластівці, Долина Теребовлянського, Ангелівка, Почапинці, Мишковичі Тернопільського, Старе місто Підгаєцького, Косів Чортківського району.».

В області також планують реконструювати 47 діючих амбулаторій. У Колиндянах, за словами Степана Барни, є мала сільська лікарня, яка має велике приміщення, яке використовується частково. Її переобладнають в амбулаторію: на першому поверсі буде амбулаторія, а на другому – житлові приміщення для сімейних лікарів цієї амбулаторії. В такий спосіб ефективно та раціонально будуть використані  приміщення, які є в наявності.