Головна Новини У Римі українці вийшли на акцію підтримки ув’язненого Марківа

У Римі українці вийшли на акцію підтримки ув’язненого Марківа

У Римі відбулась акція підтримки нацгвардійця з Тернопільщини Віталія Марківа. Українці протестували проти вироку, який італійський суд виніс минулого року. Повідомив голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький.

Городецький на акції 13 липня під стінами італійського парламенту сказав, що вони “жодним чином не виступають проти родини загиблого Роккеллі, але переконані що на суді не представили жодного доказу залучення Марківа до інциденту”, пише Суспільне

Протестувальники виступили з вимогою справедливого судового процесу на стадії апеляції для Марківа.

Українці вийшли з плакатами “Солідарність із Віталієм Марківим!”, “Незалежний суд без впливу російської пропаганди!”, “Солдат Марків несправедливо перебуває в тюрмі без жодного доказу. Чому?”. Вони заспівали український гімн.

Кореспонденти “Радіо Свобода” розповідають, що серед учасників акції були кілька десятків представників української громади, батьки засудженого солдата, дипломати та італійський правозахисник.

“Нас вразило, чому суд Павії одразу шукав винних у лавах законних військових формувань України, а не серед нерегулярних угруповань проросійських бойовиків, які, можливо, мали на меті убити Андрія Миронова, ворога Володимира Путіна”, – сказав під час виступу Городецький.

У Римі українці вийшли на акцію, щоб підтримати МарківаВолодимир Боровик

Акція на підтримку Марківа під стінами італійського парламенту

Уповноважена з прав людини Людмила Денісова 13 липня на своїй сторінці у Facebook заявила, що Марків, перебуваючи в ув’язненні не може отримати необхідної медичної допомоги:

“Через продовження карантинних заходів судом не визначено дату апеляційного засідання, а також відсутня можливість особистого відвідання українця в італійській в’язниці. Ці обмеження не дають змоги Віталію отримувати необхідну медичну допомогу”.

Нагадаємо, Віталій Марків в італійській в’язниці – понад 3 роки. Влітку 2017 року поліція заарештувала Марківа в аеропорту Болоньї, коли той прилетів до своєї матері. 12 липня минулого року суд присяжних міста Павії засудив його до 24 років ув’язнення. Марківа звинуватили в причетності до загибелі італійського журналіста Андреа Роккеллі під Слов’янськом у 2014. Восени має відбутися розгляд справи в Апеляційному суді присяжних Мілану.